Cizre'de terörün izleri siliniyor

Cizre'de terörün izleri siliniyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından evlerine dönen vatandaşlar, PKK'lı teröristlerin saldırılarının izini silmeye çalışıyor- Geri dönüşlerin devam ettiği ilçede çukurların kapatıldığı ve barikatların kaldırıldığı maha

ŞIRNAK (AA) - SONER KILINÇ/ŞİMAL MÜLDÜR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından evlerine dönen vatandaşlar, PKK'lı teröristlerin saldırılarının izini silmeye çalışıyor.

Cizre'de TSK ve emniyet unsurlarınca 14 Aralık 2015'te başlatılan "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"nun ardından ilçenin teröristlerden temizlenmesi, kazılan çukurların kapatılması, bariyerlerin kaldırılması, tuzaklanmış patlayıcıların imha edilmesi çalışmaları tamamlandı.

Çalışmaların sona ermesiyle dünden itibaren sokağa çıkma yasağı uygulaması 05.00-19.30 saatleri arasında kaldırılırken, Cizre'yi terk eden vatandaşların evlerine dönüşü devam ediyor. İlçenin girişinde oluşturulan arama noktalarında yapılan kimlik kontrolünün ardından ilçeye girişlerine izin verilen aileler, evlerine yerleşti. Bu arada sokağa çıkma yasağı sırasında ilçede kalan çok sayıda vatandaşın yakını da ziyaret için ilçeye geldi.

Hayatı normale döndürme çabası içinde olan vatandaşlar, ev ve iş yerlerindeki küçük çaplı hasarları kendi imkanlarıyla onarıp temizlik çalışması yaptı.

Oluşan hasar nedeniyle su ve elektrik verilemeyen bölgelerde, belediye ile Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ekipleri şebeke yenileme çalışması yapıyor.

İş yerlerinde temizlik çalışmalarını tamamlayan esnaf da satışa başladı. Cizre Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise ilçeye dönen ailelere mağduriyetlerini gidermek için gıda yardımı yapıyor.

- Hasar tespit komisyonları oluşturuluyor

"Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" kapsamında ev ve iş yerleri zarar görenlere ödeme yapılması için hasar tespit komisyonları oluşturuldu. Hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan uzman ekibin de önümüzdeki günlerde ilçeye geleceği belirtilirken, komisyonların çalışmasının ardından belirlenecek vatandaşlara ödeme yapılacağı kaydedildi.

- "Çocuklarımızla perişan haldeyiz"

Sokağa çıkma yasağı uygulaması öncesi Nur Mahallesi'ndeki evinden ailesiyle ayrılan ve yaklaşık 80 gün sonra dönen Hacı Demre (43) evini yanmış halde bulunca büyük üzüntü yaşadığını anlattı.

Demre, sokağa çıkma yasağı uygulaması öncesi 3 katlı binada 4 aileden 60 kişinin yaşadığını belirterek, "Hiçbir şeyimiz kalmamış, her şeyimiz yanmış. 3 aydır sokaklarda yaşıyoruz, çocuklarımızla perişan haldeyiz. Çok mağduruz, devletimizden yardım istiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve Başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Biz terör mağduruyuz" dedi.

Şehit haberlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Demre, "Yeter artık kimse ölmesin, kan dökülmesin, hepimiz kardeşiz, etle tırnak olmuşuz. Allah razı olsun devlet bize yardım ediyor. Biz huzur istiyoruz. Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i kim olursa olsun, hepimiz insanız, hepimiz kardeşiz" ifadelerini kullandı.

Üç çocuk annesi S.K. ise evinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Sokakta kaldık, gideceğimiz bir yok. Devletimizin bize yardım etmesini istiyoruz" diye konuştu.

- Çocuklar mutlu

Evlerine dönüp özlemini çektikleri mahalledeki arkadaşlarıyla bir araya gelmenin sevincini yaşayan çocuklar ise olup bitenlerden habersiz sokak aralarında oynuyor.

Nur Mahallesi'nde teröristlerin saldırısında zarar gören Köprübaşı Camisi'nde namaz kılan vatandaşlardan K.M, teröristlerin Allah'ın evine yönelik saldırısına anlam veremediğini belirterek, "Namaz kılacak müsait bir yer bulamadığımız için camide sırayla seccade üstünde namaz kılıyoruz" dedi.

Cizre'de güvenlik güçlerinin operasyonlarında teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 699 barikat kaldırılmış, 252 çukur kapatılmış, bin 425 el yapımı patlayıcı imha edilmiş, 666 terörist etkisiz hale getirilmişti.

Cizre'de terörün izleri siliniyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :