Cinsel istismarda "15 yaş" kuralının iptali

Cinsel istismarda "15 yaş" kuralının iptali

MHP Aydın Milletvekili Depboylu: "Biz, 18 yaş altında çocuğu her türlü istismardan korumayı hedeflemişken, Anayasa Mahkemesinin, '15 yaş sınırı' düzenlemesini içeren hükmü iptal etmesi akıl alabilecek bir karar değildir"

TBMM (AA) - MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Anayasa Mahkemesinin, çocuğun cinsel istismarını içeren maddedeki "15 yaş sınırı" düzenlemesini içeren hükmü iptal etmesine ilişkin, "Biz, 18 yaş altında çocuğu her türlü istismardan korumayı hedeflemişken, Anayasa Mahkemesinin, '15 yaş sınırı' düzenlemesini içeren hükmü iptal etmesi akıl alabilecek bir karar değildir." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Depboylu, Anayasa Mahkemesinin, TCK'nın, çocuğun cinsel istismarını düzenleyen 103. maddesindeki, "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmünü iptal etmesini değerlendirdi.

Depboylu, bu tür davalara ilişkin yargılamada, her bir somut olayın özelliklerinin dikkate alınmasını ve buna göre ceza tayin edilmesini isteyen Yüksek Mahkemenin, iptal kararı doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapılması için hükümete 6 ay süre verdiğini hatırlattı.

Çocukları sadece verilen cezalarla korumanın mümkün olmadığını belirten Depboylu, "En değerli varlıklarımız olan çocukları korumak için milli bir seferberlik havasında, başta eğitim çalışmaları olmak üzere, her türlü koruyucu ve önleyici tedbiri almak mecburiyetindeyiz. Ancak biz henüz bu çalışmaların planlama aşamasını bile tamamlayamamışken, çocuklarımızı koruyan kanunları da devreden çıkarırsak, yaptığımız işin samimiyetinden, ciddiyetinden nasıl bahsedebiliriz; bunu yüce Türk milletine nasıl izah edebiliriz?" değerlendirmesinde bulundu.

Depboylu, MHP Grubu olarak geçen ay TBMM Başkanlığına sundukları kanun teklifinde, TCK'da yapılmasını öngördükleri değişiklikle, uluslararası kanunlarda kabul edilen 18 yaşından küçük olan bütün bireylerin çocuk olarak kanun önünde kabul edilmesini amaçladıklarını söyledi.

"Biz, 18 yaş altında olan her çocuğu başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismardan korumayı hedeflemişken ve de Anayasa Mahkemesinin 15 yaş olarak belirtilen yaş sınırını 18'e çıkarması gerekirken, yaş sınırını tamamen kaldırması akıl alabilecek bir karar değildir." diyen Depboylu, bunun, uluslararası hukuk normlarına da aykırı olduğuna dikkati çekti.

Depboylu, bu karar uyarınca, eğer Meclis 6 ay içerisinde yeni bir düzenleme yapmazsa, çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarına ilişkin tüm davalarda, sanıklara, mağdurlar sanki yetişkinlermiş gibi ceza uygulanacağını ve daha az ceza verileceğinin altını çizdi.

TBMM'ye çağrıda bulunan Depboylu, "Anayasa Mahkemesinin TBMM'ye verdiği 6 aylık süre içinde değil, acilen yapılacak yeni kanun düzenlemesi ile en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi ve çocuklarımızın yasalarla koruma altına alınması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Muhaliflerin olağanüstü kurultay için yeniden imza toplamaları ve MHP Genel Merkezinin de bu kişileri disiplin kuruluna sevk edeceği yönündeki haberler konusunda değerlendirmesi sorulan Depboylu, "Genel Başkanımız, MHP Genel Merkezi'nin Disiplin Kurulu'na sevk edilebilecek davranışları açıklamıştı grup toplantımızda. Bununla ilgili de bilgi verdi zaten. Yeni bir imza arayışı içerisinde olduklarını biz de duyuyoruz. Bununla ilgili açıklama da yine Genel Merkezimiz tarafından yapılıyor." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :