Çinli yetkililere yurt dışı varlıklarını bildirme zorunluluğu

Çinli yetkililere yurt dışı varlıklarını bildirme zorunluluğu

Çin Devlet Konseyi, yetkililerin kendileri ve ailelerinin kişisel bilgi ve yurt dışı varlıklarını beyan etmeleri talimatı verdi- Yeni düzenleme kapsamında ilçe düzeyi kamu görevlisi ve kamu şirketlerinin orta ve üst düzey yöneticilerinin de yurt dışı varl

PEKİN (AA) - Çin, devlet yetkililerine yönelik varlık beyanı düzenlemelerini sıkılaştırarak kamu personeline yurt dışı varlıklarını da bildirmeleri talimatını verdi.

Çin Devlet Konseyinden yapılan açıklamada, yetkililerin kişisel bilgilerine ilişkin yeni düzenlemeler getirildiğini ve uymayanların ceza alacağı bildirildi.

Açıklamada, ilçe düzeyi ve üzeri kamu personelinin medeni hal, yurt dışı seyahati, hukuki ceza kaydı, maaş haricindeki kazanç, gayrimenkul varlığı, hisse senedi, fon ve diğer yatırımlarını doğrudan Çin Komünist Partisine (ÇKP) rapor etmeleri gerektiği vurgulandı.

Yeni düzenleme kapsamındaki yetkililerin, eş ya da çocuklarının bir yıldan fazla yurt dışında çalışıp çalışmadığını ve yakın akrabasının tüm yurt dışı varlıklarını da ÇKP'ye beyan etmesi gerekecek.

Kamu kurumlarındaki kadroların yanı sıra kamu şirketlerinin orta ve üst düzey yetkililerinin de düzenleme kapsamına alındığına dikkat çekilen açıklamada, tasarruf miktarını daha yüksek olduğu halde 44 bin dolardan az ya da gayrimenkul varlığını 50 metrekare daha düşük gösteren yetkililerin soruşturma kapsamına alınacağı kaydedildi.

Çin, yolsuzlukla mücadele kapsamında 2010'dan itibaren vali yardımcısı düzeyi ve üzeri yetkililerin, medeni hal, gelir durumu, seyahat bilgileri gibi kalemlerden oluşan 14 farklı kategoride beyan zorunluluğunu içeren yasayı yürürlüğe koymuştu.

Ülkede ilgili yasayı ihlal ettikleri tespit edilen 9 bin 100 yetkilinin terfi hakkı dondurulmuş, 124 bin 800 kişi ise yanlış beyanda bulundukları gerekçesiyle çeşitli disiplin ve hukuki cezalara çarptırılmıştı.

ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu ve bölgesel birimleri, 2012'den bu yana ülke genelinde 75 milyondan fazla ÇKP üyesini soruşturmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :