Çiftçilerin zorlu ramazan mesaisi

Çiftçilerin zorlu ramazan mesaisi

Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde seyrettiği Çorum'da buğday ve arpa hasadına başlayan çiftçiler, oruçlarını da çoğu zaman evlerinden uzak tarlalarındaki iftar sofralarında açmak zorunda kalıyor- Çiftçi Çakır: - "Hava sıcaklıklarının artmaya başladı

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde seyrettiği Çorum'da, buğday ve arpa hasadına başlayan çiftçiler, oruçlarını çoğu zaman evlerinden uzak tarlalarda açıyor.

İç Anadolu Bölgesi'nde hasat mevsiminin başlamasıyla aylarca özenle ekip bakımını yaptıkları ürünlerinin hasadını yapan çiftçiler, yorucu işlerine ve sıcak havaya rağmen oruçlarını da aksatmamaya çalışıyor. Sungurlu ilçesinde ilk arpa hasadının yapıldığı Büyük İncesu köyündeki çiftçiler, biçerdöverle biçtikleri mahsullerini imece usulüyle ambarlarına taşıyor.

Çiftçilerden Şerafettin Çakır (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadın birkaç yıldır ramazan ayına denk geldiğine dikkati çekerek, mübarek ayda hasat yapmanın sevincini yaşadıklarını, mahsulün de daha verimli olduğuna inandıklarını söyledi.

Çocukluğundan beri çiftçilik yaptığını belirten Çakır, şunları kaydetti:

"Hatırladığım kadarıyla çocukluğumda da bir kez ramazan ayı yine hasat dönemine denk gelmişti. Şimdi yine mübarek ramazan ayında hasadımızı yapıyoruz. Hava sıcaklıklarının artmaya başladığı bugünlerde hem oruç tutup hem de tarlada çalışmak bizi fazlasıyla zorluyor ama hem Allah'a borcumuzu ödemek için orucumuzu tutmamız hem de bu yalan dünyadaki borçlarımızı ödemek için alın terimizle ektiğimiz mahsulümüzü hasat etmemiz lazım. Evet, çok zorlanıyoruz ama Allah yardım ediyor."

Tarlada hasat yapan biçerdöverin ve traktör römorkunun gölgesinde serinlemeye çalıştıklarını anlatan Çakır, "Çoğu zaman iftar için evimize yetişemediğimiz için orucumuzu tarlada açmak zorunda kalıyoruz. Karnımızı doyurup duamızı ettikten sonra içtiğimiz çay tüm yorgunluğumuzu alıyor. Sonra çalışması daha keyifli oluyor." dedi.

Çiftçilerden Muhittin Çubuk da tarlada çalışmasına rağmen orucunu aksatmamaya özen gösterdiğini vurguladı.

Aşırı sıcakta tarlada çalışmanın sağlık açısından zararlı olduğunu ancak buna mecbur olduklarını vurgulayan Çubuk, "Tarlamızı hasat ettirmek için anlaştığımız biçerdöverin çalışma programına uymamız lazım. Bu nedenle sabahın erken saatleri, öğle vakti, gece yarısı fark etmiyor." diye konuştu.

Oruçlu şekilde çalıştığı için çok susadığını dile getiren Çubuk, "Açlığımızı bir nebze unutabiliyoruz ama susuzluğu had safhada hissediyoruz. Serinlemek ve rahatlamak için sık sık suyla elimizi, yüzümüzü yıkıyoruz. İftarda da en çok su tüketiyoruz." ifadelerini kullandı.

Biçerdöver operatörü Salih Aksalman (58) ise geçimini biçerdöverle hasat yaparak sağladığını, sıcak havada çalışmaya da alıştığını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin daha sıcak olduğunun altını çizen Aksalman, "Sıcaklar etkisini göstermeye yeni başladı. Bizim işimiz sıcak soğuk dinlemiyor. Vakti geldiyse tarladaki mahsulün biçilmesi lazım. Hava aşırı sıcakmış, yağmur yağacakmış gibi bahanelerimiz olmuyor. Hem işimizi yapıp hem de orucumuzu tutuyoruz. Biri Allah rızası için biri ekmek parası için." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :