Çiftçi tahıl ekimine yönlendirilmeli

Çiftçi tahıl ekimine yönlendirilmeli

Yrd. Doç. Dr. Güler Göçmez, Konya Ovası'nın kurtarılması için çiftçinin tahıl ekimine yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göçmez, yaptığı açıklamada 2006 yılında başlayan ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından desteklenen ''Konya Kapalı Havzasında Yer Altı Su Seviyesinin Değişiminin Tespiti ve Sonuçlarının Çiftçiye Aktarılması'' konulu proje araştırma çalışmasının ilk sonuçlarının 2008 yılı başında açıklandığını ve çalışmanın devam ettiğini söyledi.

 

Proje kapsamında 2005 yılından günümüze 100 kuyudan her ay periyodik ölçüm yaptığını belirten Göçmez, ölçümlerde iklimsel değişimi, sıcaklığı, yağışı, tarımsal sulamayı, bitki desenini, sulama çeşidini ve havzadan çekilen su miktarını inceleyerek seviye değişiminin nedenlerini araştırdıklarını kaydetti.

 

Göçmez, yer altı suyu araştırmasının devam ettiğini anlatarak, ''Havzada yıl içinde yer yer 1 ile 11 metre arasında düşüm yaşandı. 2008 yılı içindeki yağışlar, yer altı suyunun yükselmesine neden olmamıştır. Havzada buharlaşma yağışı geçmiştir. Bu yıl eylül ayında düşen yağışlar, toprağın ancak 20-30 santimetrelik kısmını doyurmuş, akifere su ulaşmamıştır. Yeni dönemde yapılacak sulamalarla daha çok düşüm yaşanacaktır'' diye konuştu.

 

Konya Kapalı havzasındaki en önemli sorunun sayıları ruhsatlı kuyulardan iki kat fazla olan kaçak kuyular olduğunu bildiren Göçmez, şunları söyledi:

 

''Havzadaki ruhsatlı ve ruhsatsız yer altı su kuyusunun fazla olmasının yanı sıra vahşi sulama olarak adlandırdığımız salma sulamanın yaygın olması da yer altı su seviyesini düşürmektedir. Bunun yanında çok su isteyen bitki türleri ekiliyor. Şeker pancarı, silajlık mısır, ayçiçeği gibi. Bu bitkilere teşvik verilmesinden şu sonuç çıkıyor; devlet kendi eliyle su rezervlerinin tükenmesi için çiftçiyi teşvik ediyor. Bu bitkiler sezonda 8-9 kez su istemektedir. Tahıl ekildiğinde ise 2 kez sulanması yeterlidir. Biz su isteyen bitkileri ekmekle geleceğimizin suyunu tüketiyoruz.''

 

Göçmez, Konya'nın tahıl ambarı olarak bilindiğini vurgulayarak, ''Konya Ovası'nın kurtarılması için çiftçi tahıl ekimine yönlendirilmelidir. Bunun yanında kuraklığa dayanıklı yeni bitki desenleri de ekilebilir. Bölgede şeker fabrikalarının fazla olması nedeniyle bir anda şeker pancarı ekimine son verilmemeli. Şeker pancarında damla sulamaya acil olarak geçilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

 

Konya Kapalı Havzası'nda kaçak kuyuları kapatmanın çözüm olmayacağını belirten Göçmez, kaçak kuyular denetim altına alınırken, mühendis çiftçi işbirliğinin sağlanması ve yeni politikalar oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

aa