Çiçekçiler 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı

Çiçekçiler 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı

Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şahbudak: - "Tarihimizin en kötü Sevgililer Günü'nü yaşadık. Pazar günü olması nedeniyle de satışlarımızda yüzde 30 düşüş yaşandı. İnsanların tatilde olması, şehir dışına çıkmaları ve birçok iş yerinin

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin gül ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Mersin'de çiçekçiler 14 Şubat Sevgililer Günü'nde satıştan memnun kalmadı. Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Şahbudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilin iklimsel avantajı dolayısıyla gül üretiminde söz sahibi olduğunu hatırlatarak, kentten 14 Şubat öncesi başta İstanbul olmak üzere yurdun birçok iline gül ağırlıklı olmak üzere çiçek gönderildiğini söyledi.

Çiçekçilerin Sevgililer Günü'nü hayal kırıklığıyla geçirdiğini ifade eden Şahbudak, "Tarihimizin en kötü Sevgililer Günü'nü yaşadık. Pazar günü olması nedeniyle de satışlarımızda yüzde 30 düşüş yaşandı. İnsanların tatilde olması, şehir dışına çıkmaları ve birçok iş yerinin kapalı olması Sevgililer Günü'nünde tercihleri biraz değiştirdi" dedi.

Şahbudak, eskiden özel günlerde güllerin büyük bir kısmının tükendiğini ve yurt dışından ithal gül sipariş edildiğini belirterek, "Bu yılki durum çok farklı. Ürünler çiçekçilerimizin ve üretici firmaların ellerinde kaldı. Durum çok vahim. Özel günden beklentimiz çoktu. Bu beklenti hayal kırıklığına uğrattı. 14 Şubat, esnafın çıkış noktası olacakken birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi" diye konuştu.

Seyyar çiçek satıcılarının da sektöre önemli oranda darbe vurduğunu savunan Şahbudak, günler öncesinden belediyelerle iletişime geçmelerine rağmen bu sorunun önüne geçilemediğini öne sürdü.

Adeta her köşede seyyar satıcı olduğunu anlatan Şahbudak, "Büyük denetim yapmamıza rağmen bu korsan çiçekçilere engel olunamadı. Bu da satışlarımızı etkiledi. Her 14 Şubat sonrası yapılan mezatta salonda yer kalmazdı ancak bugün ilgi çok düşük. Bütün çiçekçilerin çiçekleri elinde kaldı. Arz talep meselesi, satışlarımız düşük olduğu için üreticiler aradığı potansiyeli bulamadılar. Arkadaşlarımız, diğer illerde de bu tür sıkıntıların yaşandığını söyledi" ifadelerine verdi.

Çiçekçi Menderes Arapaslan da bu yıl Sevgililer Günü'nü çok kötü geçirdiklerini, 5 bin lira zararı olduğunu söyledi.

Seyyar satıcılara yönelik bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Arapaslan, kendilerinin vergi, dükkan kirası gibi giderlere karşın ayakta kalmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Bu arada, Mersin'de Sevgililer Günü sonrasında yapılan ilk mezata (açık artırmayla satış) çiçeklerin ilginin düşük olduğu görüldü.

Çiçekçiler 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :