CHP'ye yapılan "mağduriyet" başvuruları

CHP'ye yapılan "mağduriyet" başvuruları

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada, mağduriyet yaşadığı iddiasıyla CHP'ye başvuranların sayısı 35 bini aştı- Kurduğu komisyonla müracaatları inceleyen CHP, mağduriyet yaşadığını tespit ettiği kişilerin başvurularını hızla ilgili m

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP'nin, olağanüstü hal (OHAL) uygulamaları sırasında oluştuğu öne sürülen mağduriyetlerle ilgili kurduğu komisyona 35 binin üzerinde başvuru yapıldı.

Alınan bilgiye göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, "mağdur olduğunu" iddia edenlerin, CHP'nin kurduğu komisyona başvuruları devam ediyor.

Yüz yüze, telefonla ya da mail yoluyla müracaatların alındığı masaya, şu ana kadar 35 binin üzerinde kişi başvurdu. En çok, açığa alınan veya ihraç edilen kamu personelinin başvuru yaparkenı, bunları, tutuklu yakınları, gözaltına alındığında kötü muameleyle karşılaştığını ileri sürenler, kapatılan askeri okullarda ve üniversitelerde okuyan öğrencilerin aileleri ve akademisyenler takip etti.

Başvuranlar arasında, kopya ve usulsüzlük iddialarıyla anılan 2010'daki KPSS sınavıyla kamu kurumlarına yerleşemeyen kişiler de bulunuyor.

Ankara dışındakiler ise partinin il başkanlıkları bünyesinde kurulan kurullar üzerinden başvurularını iletiyor.

Mağdur olduğunu iddia edenlerin büyük bir çoğunluğu, parti genel merkezine giderek yüz yüze görüşmeyi tercih ediyor.

Avukat, akademisyen ve uzman kişilerin bulunduğu mağdur komisyonu, başvuru sahiplerini dinliyor, bu kişilere başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere FETÖ ile ilgili sorular soruyor. Mağduriyet iddiasında bulunanlara "ByLock programı kullanıp kullanmadıkları" da soruluyor.

Başvuruyu aldıktan sonra, kişinin durumuna göre, dosyaları tasnif eden komisyon, "mağdur edildiğine kanaat getirilen" kişilerin verdikleri bilgi ve belgeleri, hızla ilgili makamlara iletiliyor.

- Tüm başvurular kabul ediliyor ama...

Tüm başvuruları kabul eden CHP'nin, "ByLock program kullanan ya da darbeye karıştığına kesin kanaat getirilen kişilerin" başvurularına ise temkinli yaklaştığı belirtiliyor.

FETÖ soruşturmasında en önemli delillerden biri olan "ByLock programı" da parti tarafından yakından inceleniyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, programın kuruluşu ve yaygınlaşması sürecini ele aldığı bir raporu parti yönetimine sundu. Raporda, "ByLock uygulamasını" FETÖ mensuplarının kullandığı ve bu uygulamanın TÜBİTAK'taki FETÖ mensuplarınca geliştirildiği iddiasının ciddiye alınarak, bu yönde inceleme yapılması gerektiği belirtiliyor.

- Kılıçdaroğlu da şikayetleri dinliyor

"Google" ve "Apple" şirketlerinden bilgi istemek için sağlam temelleri olan iddialar ve yeterli somut delilin sağlanması gerekeceğine işaret edilen raporda, bir kişinin ByLock programı kurmasının terör örgütü üyeliği için yeterli görülemeyeceği savunuldu.

Raporda, "Tek başına ByLock veya hukuka uygun olmayan deliller üzerinden suçlama yapılması, darbe girişiminde rolü olan gerçek FETÖ üyelerinin işine gelir, onların kurtuluş yolu haline gelebilir." uyarısına yer verildi.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ziyaret ettiği illerde parti örgütünün düzenlediği "mağdur toplantıları"nda bu kişilerle bir araya gelip şikayetlerini dinliyor, partinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aktarıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :