CHP'li Yüksel'den Sayıştay raporlarıyla ilgili kanun teklifi

CHP'li Yüksel'den Sayıştay raporlarıyla ilgili kanun teklifi

Teklif, Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulmamasıyla ilgili personel ile mali rapor ve tabloları Sayıştaya vermeyen personel hakkında cezai işlem uygulanmasını öngörüyor

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulmamasıyla ilgili personel ile mali rapor ve tabloları Sayıştaya vermeyen personel hakkında cezai işlem uygulanmasına yönelik kanun teklifi hazırladı.

Yüksel'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu, Sayıştay Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Sayıştay Kanunu'na madde eklenmesini öngörüyor.

Teklif, Sayıştay Kanunu'nda Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması öngörülen raporların sunulmaması; idarelerce mali rapor ve tabloların Sayıştaya verilmemesi halinde, raporların Meclis'e sunulmamasıyla ilgili personel ile mali rapor ve tabloları Sayıştaya vermeyen personel hakkında Ceza Kanunu'nun ilgili hükümlerinin uygulanmasını kapsıyor.

Teklifin gerekçesinde Sayıştay raporlarının Meclis'e sunulmaması ya da sunulan raporların içerikleri nedeniyle yaşanan tartışmalara işaret edilerek, Sayıştay raporlarının TBMM’ye sunulmamış olmasının, son derece vahim bir durum olduğu, bunun, halkın vergilerinin TBMM tarafından nasıl harcandığının hakkıyla denetlenememesi anlamına geldiği belirtildi.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun'da bütçe ve kesin hesap kanunlarının Sayıştay raporlarıyla birlikte görüşülmesinin öngörüldüğü hatırlatılan gerekçede, şu ifadeler kullanıldı:

"TBMM hesap soracak, yürütme hesap verecektir. Bu, demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Kamu kaynaklarını kullanan yürütme, kaynakları kendisine emanet eden yasamaya, kaynakları nasıl kullandığına dair hesap vermek, faaliyetlerini raporlamak zorundadır. Yüksek denetim kurumu olan Sayıştay da yürütmenin raporlarının gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı hususunda TBMM’ye rapor vermek zorundadır. Hesap verme süreci TBMM, hükümet ve Sayıştay’dan oluşan bu üçlü mekanizmanın çalışmasıyla mümkündür. Sayıştay rapor vermezse ya da yasama denetimini kolaylaştıran rapor vermezse, hesap verme süreci işlemez. Bu itibarla söz konusu raporların mutlaka TBMM’ye sunulmasının sağlanması ve geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için teklifle yaptırım uygulanması öngörülmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :