CHP'li üyelerden TBMM İnsan Hakları Komisyonuna başvuru

CHP'li üyelerden TBMM İnsan Hakları Komisyonuna başvuru

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun CHP'li üyeleri, komisyondan "15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinde yaşanan işkence, kötü muamele ve hak ihlalleri" iddialarının araştırılmasını talep etti

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun CHP'li üyeleri, komisyondan "15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinde yaşanan işkence, kötü muamele ve hak ihlalleri" iddialarının araştırılmasını istedi.

CHP'li üyeler İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Gamze Akkuş İlgezdi, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına başvurdu.

Başvuruda, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olma suçlamasıyla 16 bine yakın kişinin tutuklandığı belirtilerek, Adalet Bakanlığının açıklamasında, 15 Temmuz öncesinde dahi cezaevlerinin kapasitesini çoktan aşıldığının kaydedildiği, bu durumun kendilerince de birçok raporla tespit edildiği ifade edildi.

Komisyon üyelerinin ziyaret ettikleri cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yataklarda nöbetleşe uyuduğu, yerlerde, tuvalet önlerinde, kütüphane köşelerinde yatmak durumunda kaldığının görüldüğü anlatılan başvuruda, şu görüşlere yer verildi:

"Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde daha da artan mahpus sayısı ve yönetimlerin keyfi tutumları neticesinde cezaevi koşulları çok daha ağırlaşmıştır. 15 Temmuz sonrası on binleri bulan yeni tutuklularla cezaevlerinde insan hakkı ihlalleri katlanarak artmaktadır. Doluluk sorununun çözümü için sevk yöntemine başvurulmuş, ancak mahpuslar için bu durum adeta bir sürgüne dönmüştür. Mahpuslar ülkenin bir ucundan diğer ucuna gönderilerek ailelerinden uzaklaştırılmıştır. Darbe girişimi ardından Türkiye’nin dört bir yanındaki cezaevlerinden işkence ve kötü muamele şikayetleri gerek tarafımıza iletilmekte gerekse de medyada yer almaktadır.

Cezaevlerinde darbe girişimi öncesinde de çok ciddi bir hak ihlali olan ve çoğu cezaevinde karşılaştığımız çıplak arama, kitap yasağı, muhalif yayınlara ulaşma engeli, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma süresinin kısıtlanması, tedaviye ulaşmanın engellenmesi, görüş engeli gibi uygulamalar olağan bir hal almıştır. Tüm bu nedenlerle 15 Temmuz darbe girişimi ardından cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacı ile komisyonun heyetler oluşturarak ivedilikle şikayetlerin yoğunlaştığı cezaevlerine ziyaretlerde bulunması hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :