CHP'li Tüm'den nükleer enerji açıklaması

CHP'li Tüm'den nükleer enerji açıklaması

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:- "Ülkemizin nükleer enerji ile deney tahtasına dönüştürülmesine karşıyız"

TBMM (AA) - TBMM Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Ülkemizin nükleer enerji ile deney tahtasına dönüştürülmesine karşıyız." dedi.

Tüm, TBMM Çevre Komisyonunun CHP'li üyeleriyle birlikte Mecliste düzenlediği basın toplantısında, nükleer santrallerin sakıncalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmiş ülkelerin tamamında nükleer enerjinin yerini yenilenebilir enerji kaynaklarının aldığının bilindiğini belirten Tüm, "Dünyada Çin dışında neredeyse tüm ülkeler nükleer enerjiyi bırakmanın yollarını aramaktadır. Almanya 2022 yılına kadar nükleer santralleri kapatacağını ilan etti. Fransa nükleer enerjideki yüzde 74'lük payı yüzde 50'ye çekmeyi planlıyor. Güney Kore santral yapabilen birkaç ülkeden birisi olmasına rağmen bu enerji kaynağından çıkma kararı aldı. Ekonomisi güçlü ülkelerin tamamı yenilenebilir enerji türlerine yöneliyorlar." ifadelerini kullandı.

Nükleer enerjinin doğa dostu bir enerji kaynağı olmadığını öne süren Tüm, bu kaynak ile ne ucuz enerji elde edildiğini ne de istihdam kapısı olduğunu bildirdi.

Hükümetin, nükleer santrali ucuz enerji olarak topluma anlattığını iddia eden Tüm, şunları kaydetti:

"Santral yapımıyla birlikte enerji üretimi 44.5 kat daha pahalı olacaktır. AKP'nin ucuz diye anlattığı, ucuz enerji değil insan yaşamıdır. Nükleer enerji, rüzgar enerjisinden tam 3.5 kat daha pahalıdır. CHP olarak kalkınmaya, gelişmeye karşı değiliz; ülkemizin dışa bağımlı hale gelmesine karşıyız. Ülkemizin nükleer enerji ile deney tahtasına dönüştürülmesine karşıyız. Yenilenebilir enerji, Türkiye için en önemli alternatiftir. Türkiye'den yüzde 40 daha az güneş alan Almanya, bizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi üretiyor. Rüzgar enerjisi içinde aynı şey geçerlidir. Ülkemizi nükleer santrallerle, termik santrallerle kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Temiz ve yenilenebilir enerji, ülkemizin tüm ihtiyacını karşılayacak güçtedir. Gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak doğaya rağmen değil, doğayla birlikte yapmalıyız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :