
CHP'den PKK'nın fesih kararıyla ilgili açıklama
CHP, terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Barışın yanındayız. Demokratik hukuk düzeni dışında hiçbir çözüm kabul edilemez” mesajı verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), PKK’nın silah bırakma ve örgütsel yapısını feshetme kararı ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, parti olarak terörün her türüne karşı oldukları vurgulanarak, barışa yönelik sürecin hukuk ve demokrasi temelinde yürütülmesi gerektiği ifade edildi.
CHP'nin açıklamasında, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarihsel bir tutarlılık içerisinde, barışın yanındayız. Aynı şekilde terörün ve şiddetin her türlüsüne her zaman karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz” denildi.
"Toplumsal barış, demokratik hukuk düzeniyle sağlanır"
PKK’nın fesih kararının, Türkiye’nin uzun yıllar ağır bedeller ödediği bir dönemin sona ermesi açısından kritik olduğu belirtilen açıklamada, sürecin başarısının atılacak adımların samimiyeti ve demokratik meşruiyetine bağlı olduğu vurgulandı.
CHP, “Kürt sorunu dahil olmak üzere ülkemizdeki tüm sorunların çözümü hukuk devleti, adalet ve demokrasiden geçer. Bu süreç günlük siyasi hesaplarla değil; kapsayıcı bir anlayışla yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.
"Cumhuriyetimizin değerleri barışın teminatıdır"
CHP açıklamasında, barış sürecinin demokratik bir zeminde yürütülmesi gerektiğine dikkat çekilirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu değerlerinin bu sürecin teminatı olduğuna vurgu yapıldı:
“Toplumsal barışın güvencesi; millet iradesine, ulusal egemenliğimize ve Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine dayanmaktadır.”
"Yasal reformlar TBMM çatısı altında yapılmalı"
CHP, demokratikleşme için gerekli tüm düzenlemelerin gecikmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ele alınması gerektiğini belirterek, “Mevcut kanunların uygulanmasındaki hukuk dışı yaklaşımların terk edilmesi ve anayasa ihlallerine son verilmesi şarttır” dedi.
"Kayyım ve siyasi tutukluluklara son verilmeli"
Açıklamada ayrıca, seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasına ve Kürt siyasetçilere yönelik soruşturmalara tepki gösterildi. CHP, “Artık seçilmiş belediye başkanlarının ve belediye meclislerinin yerine kayyım atama uygulamasına, Kürtlerin meclislere girmesini suç sayan hukuksuz soruşturmalara son verilmelidir” çağrısında bulundu.
"Demirtaş, İmamoğlu, Yüksekdağ ve tüm siyasi tutsaklar özgür bırakılmalı"
CHP açıklamasında, Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ümit Özdağ ve diğer siyasi tutukluların özgürlüğü de talep edildi:
“Tam demokratik rekabet ortamı sağlanmalı, siyasi davalar son bulmalıdır.”
"Barış, siyasi çıkarlara feda edilemez"
Son olarak CHP, barış sürecinin kişisel siyasi hedeflere kurban edilmemesi gerektiğini belirterek, “Barış umudunun, kardeşçe yaşama iradesinin bir kez daha siyasi çıkarlar uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz” mesajını verdi.
CHP, “Ana muhalefet partisi olmanın ötesinde Türkiye'nin birinci partisi olarak, iktidara hazırlanma sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Barış ve demokrasinin inşasının güvencesiyiz” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Kaynak: