CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer:

CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer:

"Çeyiz yardımları hibe değil erken evlilikleri özendirme"

TBMM (AA) - CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, bugün başvuruları başlayan çeyiz yardımına ilişkin, "Hibe değil, erken evlilikleri özendirme" ifadesinde bulundu.

Yüceer, partisinin kadın ve çocuk haklarını izleme komisyonu üyesi milletvekilleriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kayseri'de lise öğrencisi 17 yaşındaki Cansel Buse K'ya cinsel istismarda bulunarak, intiharına neden olduğu iddiasıyla tutuklanan matematik öğretmeni Bayram Ö'nün tahliyesinin "kabul edilemez" bir karar olduğunu söyledi.

Cansel Buse K'nın yargı makamlarına şikayette bulunmamasının, karara temel yapıldığını belirten Yüceer, olayın okul yönetiminin önlem almaması ve sonrasında gelen cezasızlık kültürüyle toplumda infiale yol açtığını öne sürdü.

Yüceer, okul yönetiminin de yalnızca açığa alındığını ifade ederek, "Cansel intihara adım adım sürüklenmiş, çaresizliği görmezden gelinmiş ve yapılanlar cezasız kalmıştır. Cansel'in intiharında okul yönetiminin de en az istismarda bulunan öğretmen kadar suçu olduğunu düşünüyoruz. Bu karar, bir hukuk cinayeti." değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, evli çiftler arasındaki anlaşmazlıklarda güvenlik güçlerinin ve sosyal çalışmacıların olaya müdahil olmasını eleştiren açıklamaları bulunduğunu ileri süren Yüceer, bunun kadınlara yönelik şiddeti görmezden gelen, kadınlara ne olursa olsun aile içinde sessiz kalmalarını, evliliklerini her koşulda sürdürmelerini öğreten bir yaklaşım olduğunu savundu.

Devletin gençlere yönelik çeyiz yardımıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Yüceer, uygulamanın kapsadığı yaş grubuna dikkati çekti. "Çeyiz yardımları hibe değil, erken evlilikleri özendirme" diyen Yüceer, evliliklerin kadın erkek eşitliğine dayanan, sağlıklı temeller üzerine kurulması gerektiğini belirtti.

Yüceer, iktidarın son dönemde getirdiği yasal düzenlemelerle destek adı altında erken evliliklere teşvik ettiğini, bunun sağlıklı ailelerin kurulması, sağlıklı bireylerin yetişmesi noktasında büyük bir sorun olduğunu iddia etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler