CHP TBMM Grup Toplantısı

CHP TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)-"40 yolcu için otobüste iki kaptan olur. Çünkü 40 yolcunun hayatını tek kaptana teslim etmezler. Şimdi biz 80 milyonu bir kişiye emanet ediyoruz. Akıl var, mantık var; 80 milyon bir kişiye emanet edilir mi? Edilmez. Etmemeli

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "40 yolcu için otobüste iki kaptan olur. Çünkü 40 yolcunun hayatını tek kaptana teslim etmezler. Şimdi biz 80 milyonu bir kişiye emanet ediyoruz. Akıl var, mantık var; 80 milyon bir kişiye emanet edilir mi? Edilmez. Etmemelisin. Yazıktır, günahtır." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yaşadığı sorunların kaynağının; ülkeyi yönetenler ve onların aldıkları kararlar olduğunu söyledi.

İşsizliğe, yoksulluğa, ekonomide alınan yanlış kararların yol açtığını, bunun anayasaya bağlanamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "3,5 milyon emekli aylığıyla geçinemediği için iş arıyor. 6,5 milyon gencimiz iş arıyor. Kabahat kimde, anayasada mı?" diye sordu.

Gelinen noktada anayasa değişikliği dayatması ile karşı karşıya olunduğunu, aslında bir rejim değişikliği yapılmaya çalışıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, tek kişinin kararlarının ülkenin kurtuluşu gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin kararıyla Türkiye kurtulacak. Ben söylersem, 'Kılıçdaroğlu yanlış söylüyor' diyecekler. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Grup Başkanvekili Sayın Bülent Turan, 2 Mart'ta CNNTürk programına katılıyor ve şöyle bir cümle kullanıyor; 'Şu anda Tayyip Erdoğan'ın isteyip çıkaramadığı kanun, yapamadığı atama yok'. Peki daha ne istiyorsunuz? Ben söylesem, 'Engel var' diyecekler. Kendileri söylüyor. Onun için Sayın Bülent Turan'a yürekten teşekkür ediyorum, bu gerçeği itiraf ettiği için."

Kemal Kılıçdaroğlu, ülkenin bir kişiye emanet edilemeyeceğini, her konuda aklın akıldan üstün olduğunu dile getirdi.

-"Tek adam dünyaya hükümdar olmaz"

Ege Üniversitesindeki rektör seçimlerinde ilk üç sırayı alan adaylar yerine Cumhurbaşkanlığınca dördüncü sıradaki adayın atamasının yapıldığını, bu kişinin de geçen hafta FETÖ soruşturması kapsamında görevden alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Beşer, şaşar. Bir kişiye yetki veriyorsunuz, bir üniversiteyi FETÖ'ye teslim ediyor. Onun için diyoruz; tek adam rejimi olmaz. Tek adam dünyaya hükümdar olmaz. Bu yanlıştır. Parlamento, ortak akıl olmalı. Akıl akıldan üstündür. Ben demiyorum, dedelerimiz söylemiş. Onların da dedeleri söylemiş. Akıl akıldan üstündür." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de yasaların yapım süreçlerine değinerek, çeşitli aşamaları içeren bu süreçlerin hata yapılmasını engellemek amaçlı olduğunu belirtti.

Anayasa değişikliği ile Meclisin etkisizleştirileceğini savunan Kılıçdaroğlu, "Şimdi bunların hepsini kaldıracağız, bir kişiye her türlü yetkiyi vereceğiz, 'Türkiye'yi sen istediğin gibi yönet'. Türkiye birilerinin çiftliği olamaz. Olmamalı." dedi.

Cumhuriyetin acı ve gözyaşı ile kurulduğunu, altın tabak içinde sunulmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, bu kuruluşun ortak akılla alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştiğinin altını çizdi.

-"Kokpite baksınlar, iki pilot var"

Anayasa değişikliğinin toplumu böldüğünü, ayrıştırdığını, kardeşi kardeşe düşman ettiğini savunan ve bu nedenle karşı olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bir kişiye her türlü yetki verilmez. Deniyor ki, 'Bir direksiyonda iki kişi olmaz. Allah aşkına bunlar uçağa biniyorlar, kokpite de giriyorlar. Orada baksınlar, iki pilot var. Üstelik o iki pilota aynı yemeği de vermezler. Hadi pilottan vazgeçtim, bunlar otobüsle Ankara'dan Van'a, Trabzon'dan İstanbul'a geldiler mi gelmediler mi? Otobüs seyahati yaptılar mı, yapmadılar mı? 40 yolcu için otobüste iki kaptan olur. Çünkü 40 yolcunun hayatını tek kaptana teslim etmezler. Şimdi biz, 80 milyonu bir kişiye emanet ediyoruz. Akıl var, mantık var; 80 milyon bir kişiye emanet edilir mi? Edilmez. Etmemelisin. Yazıktır, günahtır."

Köy muhtarlarının ve ihtiyar heyetinin seçimle geldiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, "Muhtar köyün merasını ihtiyar heyetine, köylüye sormadan satarsa ne dersiniz?" diye sordu. Bunun kabul edilemez olduğunun belirten Kılıçdaroğlu, evde bile eşlerin önemli kararlar için birbirine danıştığını, ülkenin kararlarını ise bir kişiye bırakmanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Diyorlar ki 'Başkan aynı zamanda partinin de genel başkanı olsun'. Ben vatandaşlarıma sesleniyorum; salı günleri ben, Sayın Binali Yıldırım, Sayın Devlet Bahçeli, HDP'den de bazen grup başkanvekilleri bazen de milletvekilleri konuşuyorlar. Şimdi bu anayasa değişikliği geçerse salı günleri konuşmasını başkan yapacak. Sözde tarafsız olan başkan yapacak. Ne diyecek Allah aşkına? Binali Bey konuşurken bizi eleştiriyor. Saygılıyım, çünkü o ayrı parti, biz ayrı partiyiz. 'Ben tarafsızım' diye yemin edecek, sonra salı günleri kürsüye çıkacak, bütün muhalefeti eleştirecek. Böyle tarafsızlık olur mu? Olmaz. O nedenle biz hayır diyoruz. 80 milyonu temsil ediyorsan, tarafsız olacaksın. Taraflı olursa, camiye, kışlaya, okula, mahkemeye siyaset girer. Taraflı olursa, bir partinin genel başkanı hakim tayin eder. Bir partinin genel başkanı hakim tayin ederse adalet ölür, mahkemeler biter."

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanına 80 milyonun seçtiği Meclisi keyfi bir şekilde feshetme yetkisi verildiğini savunarak, bunun milli iradeye saygısızlık olduğunu belirtti. Yeniden seçim kararı almanın Meclisin yetkisinde olması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bir kişi mi doğru karar alır, 550 kişi mi? Niye 550 kişiye güvenmiyorsunuz?" diye sordu.

-"Bu tuzağa hiçbir genç, hiçbir anne düşmesin"

Anayasa değişikliğinin içinde temel bir tuzak olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diyorlar ki '18 yaşındaki çocuğu milletvekili yapacağız, askerlikten muaf tutacağız'. Bu 18 yaşındaki çocuk kimlerin çocuğu? Bu beylerin çocukları. Milletvekili olacak, askerlikten ömür boyu muaf olacak, iki yıl içinde emeklilik hakkı kazanacak, her ay en az 10 bin lira para alacak. Ben eminim bu mutlaka simitçinin, fırıncının, manavın, bakkalın çocuğudur. Bu tuzağa hiçbir genç, hiçbir anne düşmesin. Kendi çocuklarına ikbal hazırlıyorlar. Bunu özellikle şehit annelerine, gazi annelerine seslenerek ifade etmek istiyorum; sizin çocuklarınız doğuda, güneydoğuda, El Bab'da hayatını verirken bunlar kendi çocukları için milletvekili ikbali, bol paralı emeklilik hazırlıyorlar."

Anayasa değişikliği ile milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, milli iradenin tam tecelli etmesi isteniyorsa bunun milletvekili sayısının artırılması ile değil, seçim barajının kaldırılması ile mümkün hale getirilebileceğini söyledi.

-"Aslında biz biraz da Binali Yıldırım için çalışıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından birinin sosyal medyada referandumda "hayır" diyenlere yönelik "7 Haziran sonrası Türkiye'deki kaos ve istikrarsızlığı mumla ararsınız" şeklinde bir paylaşımda bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun tehdit niteliği taşıdığını savundu. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hayır olursa, Türkiye rahat bir nefes alacak, kutuplaşma, kavga olmayacak. Hayır çıkarsa Sayın Cumhurbaşkanı görev süresi doluncaya kadar cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek. Diyorlar ki, 'Hayır çıkarsa CHP, cumhurbaşkanlığı makamının meşruiyetini sorgulayacak'. Milletin oyuyla gelmişse meşruiyet tartışması olmaz. Milletin oyuyla mı geldi? Milletin oyuyla geldi. Milletin oyu nedir? Başımızın üzerinde yeri vardır. Yok öyle bir şey. Başbakan yerinde kalacak. Aslında biz biraz da Binali Yıldırım için çalışıyoruz. Bakanlar yerinde kalacak. Hepsi görevini yapacak. Tabii başbakan bir saray darbesi ile görevden alınmazsa. O garantiyi veremiyoruz."

-"Türkiye'yi neden sonu belli olmayan bir yola sürüklüyorsunuz?"

Kılıçdaroğlu, referandumda "hayır" çıkarsa egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin olmaya devam edeceğinin, ülkenin 140 yıldır tecrübe ettiği ve bildiği yol olan parlamenter sistem ile yönetilmeye devam edeceğinin altını çizdi.

"Sonu belli olmayan bir yola neden Türkiye'yi sürüklüyorsunuz?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Bunu sadece ben söylemiyorum; Sayın Cumhurbaşkanı'nın danışmanı bir televizyon programına katılıyor. Diyorlar ki 'Hayır çıkarsa ne olur?'. O da şu cevabı veriyor; 'Hayır çıkarsa bir şey olmaz. Aynen devam edilir'. Evet doğru, 'Hayır' çıkarsa bir şey olmaz. Aynen devam edilir. Söyleyen kim? Akıl sahibi birisi. Aynı zamanda bir akademisyen, YÖK üyesi. Hayır çıkarsa Meclis yerinde duruyor. Meclisi mi kapatacaklar, asla izin vermeyiz. Darbe mi olacak, asla izin vermeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı görevinde mi? Görevinde." ifadelerini kullandı.

Referandumda "hayır" sonucunun çıkması durumunda ülkenin güzel ve huzurlu günler için rahat bir nefes alacağına değinen Kılıçdaroğlu, "Hayır" kampanyasını bir bayram havası içinde götüreceklerini de sözlerine ekledi.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :