CHP İzmir Milletvekili Purçu:

CHP İzmir Milletvekili Purçu:

"Özellikle eğitim noktasında Romanların ciddi sorunları var, bu sorunların çözülmesi için hükümeti çalışmaya davet ediyoruz"

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, özellikle eğitim konusunda Romanların ciddi sorunları olduğunu, hükümetin bu sorunları çözmesi gerektiğini belirtti.

Purçu, Türkiye'nin farklı illerinden gelen Roman federasyonları ve derneklerinin temsilcileriyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

8 Nisan'ın "Dünya Romanlar Günü" olduğunu ve tüm dünyada aynı anda kutlanacağına işaret eden Purçu, kendilerinin de bu günün resmi olarak kutlanması için kanun teklifi verdiklerini bildirdi.

Purçu, "İnşallah bu teklif önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelecek ve resmi günlerden biri olarak kutlayacağız" dedi.

Romanlar olarak 8 Nisan'ı buruk bir şekilde kutladıklarının belirterek Purçu, Romanların eğitimden barınmaya, dışlanmışlıktan istihdama kadar 8 ana başlıkta çok sayıda sorunları olduğunu öne sürdü.

"Maalesef hükümetimizden kalıcı bir çözüm seçeneği göremedik" diyen Purçu, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye Romanlar için AB'den 9 milyon avroluk fon geldi. Bakanlık bu fonu bir şirkete ihale ederek, bu çalışmayı yürütmesini istedi. Yaklaşık 6 aydan beri 9 milyon avroluk fonu kullanan şirket bu projeyi yürütmekte ama Roman mahallesine kimse adım atmış değil. Bu fonun yüzde 90'ı açık ve net insan kaynaklarına, ulaşım ve toplantı giderlerine gitmekte. Yüzde 10'nun akibetini bilmiyoruz. Yani 9 milyon avroluk fonun, bir kuruşu dahi Roman derneklerine, fakirine, yoksuluna yansımayacak."

Purçu, Roman Strateji Belgesi, her yıl açıklanacak denildiğini ancak 5 yıldan beri açıklanmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim çocuklarımız, gençlerimiz, annelerimiz, yaşlılarımız Somali'deki insanlar gibi yaşamakta. Türkiye'de maalesef halen çadırlarda yaşıyoruz. Romanlarda yüzde 96 oranında işsizlik var. Yüzde 60'a yakınımız okul yüzü görmüyor. Bu durumdaki bir insan yapısının Türkiye'ye yakışmadığını dünüşüyoruz. Bu bağlamda hiç kaybedecek vaktimiz yok, özellikle eğitim noktasında Romanların ciddi sorunları var, bu sorunların çözülmesi için hükümeti çalışmaya davet ediyoruz."

Toplantıya katılan partisinin İzmir Milletvekili Taceddin Bayır ve Edirne Milletvekili Erdin Bircan da Purçu'nun Türkiye'de yaşayan bütün Romanların sorunları için amansız bir mücadale verdiğine işaret etti. Bayır ve Bircan, bir sonraki dönemde daha fazla Roman milletvekilini Mecliste görmek istediklerini dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :