CHP Grup Başkanvekili Gök:

CHP Grup Başkanvekili Gök:

"Terörü bir kez daha lanetliyoruz. Ama terörün geldiği bu noktada da iktidarın sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz"- "Dokunulmazlıklar kalktığında terör bitecektiyse dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini Cumh

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Terörü bir kez daha lanetliyoruz. Ama terörün geldiği bu noktada da iktidarın sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz." dedi.

Gök, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da meydana gelen terör saldırısında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye sabır dileyen Gök, CHP olarak terörü bir kez daha lanetlediklerini dile getirdi.

AK Parti'nin 2002'de iktidarı devraldığında terörün sıfır noktasında olduğunu, bugün ise terör saldırılarının kent merkezlerine kadar yayıldığını ifade eden Gök, terörün bu denli büyümesinde iktidarın yanlış ve tutarsız politikalarının etkili olduğunu savundu.

"İktidar bu konuda birinci derecede sorumludur." diyen Gök, gelinen noktayı kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gök, "Terörü bir kez daha lanetliyoruz. Ama terörün geldiği bu noktada da iktidarın sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz." diye konuştu.

- "Anlamakta güçlük çekiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifine ilişkin henüz bir işlem yapmadığının hatırlatıldığı Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanı dokunulmazlıklar konusunda, konu Meclis'e geldiği zamanki söylemlerinden çok uzak bir görüntü sergiliyor. Terörün bitmesini dokunulmazlıklarla ilgili teklifin mutlaka çıkartılmasına bağlayan Cumhurbaşkanı'nın o günlerde Meclis'i alelacele çalıştırdığı muhakkaktır. Bugün gelinen noktada Cumhurbaşkanı'nın kendisine tanınan süreyi sonuna kadar kullanmasını anlamakta biz de güçlük çekiyoruz. Eğer dokunulmazlıklar kalktığında terör bitecektiyse dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı niçin onaylamıyor? Ve terörün artmasına neden sebep oluyor? Sorulması gereken soru budur ve yanıtlaması gereken de Cumhurbaşkanı'dır. Cumhurbaşkanı ya önceki tezlerinden vazgeçmiş ya da başka bir değerlendirme içinde bulunuyor."

- "HSYK'dan beklediğimiz adaletin dağıtılması, yargıçların değil"

Gök, HSYK kararnamesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması ve kararnamenin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, kararnamenin çok kapsamlılığının dikkat çekici olduğunu belirtti.

"Bizim HSYK'dan beklediğimiz adaletin dağıtılması, yargıçların dağıtılması değil." ifadesini kullanın Gök, yargıçların görev yerlerinin değiştirilmesi suretiyle adaletin sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kamuoyunda kuşku uyandıracak atamaların da kararnamede yer aldığını dile getiren Gök, CHP olarak kararnameyi özenli şekilde incelediklerini söyledi.

Gök, "Örneğin, Sayın Genel Başkan'ımızı ifadeye çağıran savcının ödüllendirilerek Bakırköy Başsavcı Vekilliğine getirilmesi bunun tipik bir örneğidir. İktidara yakın savcı ve hakimlerin, özel bir statüye tabi tutularak belirli yerlere atandıkları bizim dikkatimizi çekmektedir. Bu HSYK kararnamesinde, iktidara yakın kimi hakim ve savcıların özel atamalarla ödüllendirildiklerine dair iddiaları haklı çıkaran uygulamalar çoğunluktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin "Sayın Cumhurbaşkanı'nın diploması ile ilgili tartışmalar devam ediyor? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine ise Gök, diplomaların herkes için bir onur belgesi olduğunu belirtti.

Tartışmalar nedeniyle kamuoyunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasına ilişkin tereddütler oluştuğunu ileri süren Gök, "Kuşkuların giderilmesi de Sayın Cumhurbaşkanı'nın diplomasını ortaya çıkarıp, kamuoyuyla paylaşmasından geçmektedir. Ben böyle bir durumla karşılaşsam, diplomamı herkesle paylaşmaktan çekinmezdim. Doğal olarak kuşkuyu artıran Cumhurbaşkanı'nın bunu yapmayışı ve rektörün yaptığı açıklamaların da kamuoyu tarafından tatminkar bulunmaması. Bir ülkenin cumhurbaşkanının böyle bir iddia karşısında diplomasını herkesle paylaşmasından daha doğal ne olabilir? Cumhurbaşkanı'ndan bunu bekliyoruz." dedi.

-"Dokunulmazlıklar konusunda Anayasa Mahkemesine gitmeyi düşünmüyoruz"

Gök, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Mahkemesine götürmek üzere girişim başlatacağı yönündeki haberlerle ilgili soruyu da yanıtladı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıklar konusunda CHP olarak Anayasa Mahkemesine gitmeyeceklerini açıkladığını hatırlatan Gök, Genel Başkan'ın demecinin tüm CHP'lileri bağladığını ifade etti.

Gök, "Bizim CHP Grubu olarak dokunulmazlık konusundaki Anayasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesine götürmek üzere bir çalışmamız bulunmamaktadır. Bu nedenle bizim Grup Başkanvekili olarak yapmadığımız bu çalışmanın, sonuç vermeyeceği ortadadır. Arkadaşlarımız bir temenni olarak ifade etmişlerse de genel olarak Genel Başkan'ımızın sözleri partiyi bağlar. Biz de bu bağlamda Anayasa Mahkemesine gitmeyi düşünmüyoruz." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler