CHP Grup Başkanvekili Altay:

CHP Grup Başkanvekili Altay:

"Biz Türkiye'de her türlü sistem değişikliğini konuşmaya hazırız ama rejim değişikliğini konuşmayız. Sistem ayrı, rejim ayrı"- "Atatürk ile AKP sorunlu mu, değil mi bunu Başbakan'ın yapacağı açıklamayla göreceğiz"- "Anayasa'dan Atatürk ile ilgili hüküml

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Biz Türkiye'de her türlü sistem değişikliğini konuşmaya hazırız ama rejim değişikliğini konuşmayız. Sistem ayrı, rejim ayrı." dedi.

Altay, parlamentoda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Engin Altay, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un yeni anayasada Atatürk’ün kurucu sıfatıyla yer alacağı, Atatürk ideolojisine atıfta bulunan maddelerin çıkarılacağına yönelik açıklama yaptığını belirten gazeteciye, "Lütfetmiş Sayın Başdanışman Atatürk'ün adının kurucu lider olarak en azından bir kere geçmesine yönelik uygun görüş bildirmiştir. Kendisine teşekkür ederiz ama bu tam bir hadsizlik, densizlik." karşılığını verdi.

Altay, Uçum'un, AK Parti'ye oy veren seçmenlerin büyük kısmının Atatürk'ü gönlünde sevdiğini, kalbinde taşıdığını bilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, bunun farkında değil. Onlar sanıyor ki AKP'ye oy veren seçmenler, Atatürk'ten nefret eden, cumhuriyetin laik niteliğiyle sorunu olan insanlar. Hiç öyle değil. Öyle olmadığını, AKP'ye oy verenler bunlara gösterecek. Anayasa'dan Atatürk ile ilgili hükümleri, ibareleri kaldırmaya cüret etmek, rejime yönelik bir kalkışmadır. Anayasa'ya yönelik açık bir kalkışmadır, Türk Ceza Kanunu'nda karşılığı olan hükümlerdir bunlar. Bu konuda hukukçularımız gerekli çalışmaları yapacak. Son günlerde, şu mübarek ayda yaşananlardan milletimizin ibret alması lazım. Atatürk ile ilgili konuda hükümetten, Başbakan'dan- saraydan çok beklemiyorum- AK Parti'nin resmi Genel Başkanı sıfatıyla bir açıklama bekliyoruz. Atatürk ile AKP sorunlu mu, değil mi bunun Başbakan'ın yapacağı açıklamayla göreceğiz."

"Bir tanesi, şimdi milletin parasıyla, milletin vekillerine iftar verecek. Allah kabul eder mi bilmem ama Allahım'ın bunu kabul edeceğine, buna çok sıcak bakacağına ihtimal vermem." ifadelerini kullanan Altay, şu görüşlerini aktardı:

"Niyetler önemlidir. Sen iftar veriyorsan, ver cebinden geleyim, ya da ben sana cebimden iftar vereyim sen gel. Asgari ücretten aldığın vergiyle, asgari ücretin 15 katı maaş alana iftar veriyorsun. Ayıp. Herkes dinini Allah'ı için yaşasın. Sosyolojik, siyasal, kültürel olarak inançlarımızı tatbik konusunda biraz daha dikkatli olalım. CHP'den hiçbir milletvekilinin böyle bir iftara katılacağına ihtimal vermiyorum."

- Rusya ile ilişkiler

Altay, Rusya Milli Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım'ın da Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'e mektup göndermesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile bozulan ilişkilerin normalleşmesini istediklerini, bu konuda kendilerine düşen katkıyı vermeye de hazır olduklarını vurgulayan Altay, savaş halinde bulunmayan her ülkenin milli gününe bir mesaj yollandığını anlattı.

CHP'li Altay, ortadaki sorunu milli gün mesajına yansıtmanın doğru olmadığını öne sürerek, "Milli günde iyi niyetli bir mesaj yolla, 3 gün sonra da bu konuyla ilgili bir mesaj yolla. Sen onu, ona niye karıştırıyorsun." dedi.

Altay, Danıştay Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarıyla Cumhurbaşkanı'nın üye atamasına yönelik düzenlemenin abartılı şekilde genişletildiğini, bunun doğru olmadığını bildirdi.

Engin Altay, yargının, siyasetin sopası haline getirilmesi halinde Türkiye'nin kötü günlere uyanacağını ifade ederek, "Türkiye'yi kaos ortamına sokmak isteyen bir Erdoğan var. 'Benim siyasi ömrüm uzasın da millete ne olursa olsun' diyen bir Erdoğan var." diye konuştu.

- "Sazan balığı gibi..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "ABD'deki gibi başkanlık sistemi getirecekseniz, buyurun getirin" sözlerine ilişkin soruya da Altay, şu yanıtı verdi:

"Sorulan bir soruya 'getirsinler bakalım' demek, AK Parti'nin, beyninin üstü ile altı arasındaki dengeyi de toplumun gözünün önüne sermemize neden oldu. AKP'nin alt beynini de ön beynini de öğrenmiş olduk. Sayın Genel Başkan, soru üzerine bunu söylüyor. Durduk yerde 'ABD tipi başkanlık olursa, biz buna varız' demiş değil. Sayın Başbakan da maşallah, adeta bir sazan balığı gibi meseleye atlamak suretiyle çok güzel bir şekilde, AKP'nin gerçek niyetini ortaya koydu. ABD tipi başkanlık sisteminde iki kriter var. Birincisi ABD kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlükler, basın özgürlüğü var. ABD başkanlık sistemi var ama demokrasi standartlarında biz ABD'den 50 yıl gerideyiz. ABD'de eyalet modeli var. Amerikan tipi başkanlık sistemini, Amerikan tipi yapan eyalet modelidir. Buna evet demek, 'Ben Türkiye'yi eyaletlere böleceğim' demektir. 'Başkanlık olsun da nasıl olursa olsun' mantığıyla siyaset yapan bir siyasi iradeyle karşı karşıyayız. Bu ortaya çıktı."

"Biz Türkiye'de her türlü sistem değişikliğini konuşmaya hazırız ama rejim değişikliğini konuşmayız. Sistem ayrı, rejim ayrı." ifadesini kullanan Altay, "Sayın Genel Başkanımız, belki bilinçi yaptı belki yapmadı ama 'Getirsinler' der demez Başbakan'ın 'Hadi buna da varız' demesi çok komik oldu. Başbakan'ın peşinden şunu demesi lazım, ABD tipini istiyoruz. Başbakan, 'Ben Türkiye'yi, Tayyip Erdoğan'ı başkan yapmak için eyaletlere de bölerim, eyalet parlamentoları da kurarım' dedi. Takdiri milletimize bırakıyoruz. Parlamenter sistem, güçlendirilerek iyi işletilirse sistemlerin en güzelidir. Parlamenter demokratik sistem bile demokrasi ve çoğulcu odaklı olamadı, lider eksenli. Düşünün başkanlık sistemini... Diktatörlüklerin yaşandığı her yerde sonuç iç savaştır. Bunlar Türkiye'nin karşılaşabileceği gerçekler. Ne yapmak istiyorlar da bu sistem engel, merak ediyorum. " değerlendirmesinde bulundu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :