CHP Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı

CHP Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)"Yeni değişiklikle gelen anayasa Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Güçlü bir demokratik parlamenter sistemden güçlü tek adam rejimine geçiyoruz. Bir tek kişiye bütün yetkileri veriyoruz. Bu, tek adam rejimine geçmektir

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni değişiklikle gelen anayasa Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Güçlü bir demokratik parlamenter sistemden güçlü tek adam rejimine geçiyoruz. Bir tek kişiye bütün yetkileri veriyoruz. Bu, tek adam rejimine geçmektir. Devlet yapısını ve işleyişini değiştiriyorsunuz." dedi.

Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde, partisinin il ve ilçe başkanlarının katılımıyla yapılan Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği kanunuyla milletvekili sayının 550'den 600'e çıkarıldığını, Meclis'in sayısal olarak güçlendirildiğini söyledi.

Milletvekili sayısının artırılmasının maliyetinin 187 milyon 950 bin lira olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "550 milletvekili senin neyine yetmiyor da 600 yaptın? Hiçbir yetkisi yok. Bu anayasa değişikliğinden sonra hiçbir vatandaş Meclis'e gelmez. Niye gelsin ki? Millet ile Meclisin arası tamamen kopuyor arkadaşlar. Adına niye Büyük Millet Meclisi diyoruz, ona da şaşırıyorum. Meclis'i Gazi Meclis olmaktan, 15 Temmuz'da darbeyi püskürten Meclis olmaktan çıkarıyorsunuz. Getiriyorsunuz oraya maaş alan ve oturan... Yazık günahtır. Böyle bir düzenleme hangi devlette var Allah aşkına?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, iktidarın, yapılan düzenlemeyle bir rejim değişikliğine gidilmediğini söylediğini ancak kanun kabul edildiği takdirde rejimin değişeceğini savundu.

- "Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı"

İran, Suriye, Libya ve Mısır'da da cumhuriyet rejiminin olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Onların cumhuriyeti bizim cumhuriyete benziyor mu? Yeni değişiklikle gelen anayasa Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Güçlü bir demokratik parlamenter sistemden güçlü tek adam rejimine geçiyoruz. Bir tek kişiye bütün yetkileri veriyoruz. Bu, tek adam rejimine geçmektir. Devlet yapısını ve işleyişini değiştiriyorsunuz. Vatandaşlarımıza soruyorum; Sizin vicdanınız buna elveriyor mu? Bir kişiye yetki tarihin hiçbir döneminde doğru dürüst verilmemiştir. Verilen ülkeler var mı? Var. O ülkelerde hep kan ve gözyaşı olmuştur."

Kılıçdaroğlu, yeni sistemin getirdiklerini, partililerden, kavga etmeden, güzel bir şekilde vatandaşa, çiftçiye, esnafa, köylüye anlatmalarını istedi.

- "Bu değişiklik hiçbir soruna çözüm üretmiyor"

Partililerden, vatandaşa "Bu anayasa değişikliği sizin hangi sorununuzu çözecek?" sorusunu sormalarını talep eden Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bu değişiklik hiçbir soruna çözüm üretmiyor. Tek adam rejimine gidiyoruz. Aklımızı peynir ekmekle yemek gibi bir şey bu. 'Efendim yönetimde çift başlılık' var diyorlar. Hangi çift başlılık? Şu anki durumu ele alalım. Sayın Erdoğan bir şey söylediği zaman 'bu olmaz' mı diyor Sayın Binali Yıldırım? 'Tamam emredersin' diyor. Çift başlılık, aynı işi görevi olmadığı halde 3-4 kişi yapmaya kalkarsa olur. Demokrasilerde, hukukun üstünlüğünün olduğu ülkelerde herkesin görev tanımı bellidir. Cumhurbaşkanının, genelkurmay başkanının, polisin görevi bellidir. Ne zaman çift başlılık olur? Polisin görevini ben yapmaya kalkarsam çift başlılık olur. Çift başlılık kanunu, anayasayı çiğnemek demektir. 15 yıldır tek parti iktidarı ve parlamento çoğunluğu bunlarda. İsteyip çıkaramadığınız bir kanun var mı? Bu soruyu sorun lütfen. Her kanunu çıkardınız. Peki memleket niye bu halde, kim size engel oldu? Bütün bakanlar aynı partide. Karar verip de çıkaramadığınız bir kararname var mı? O zaman bu değişikliğin sebebi ne? Anlaşılır bir dille bu soruları soracaksınız, cevabını vatandaştan alacaksınız.

Olayı A partisi B partisi meselesi haline sakın kimse getirmesin. Bu iş parti meselesi değil, birlikte yaşama, bayrak, vatan, demokrasi meselesi. Cumhuriyet, demokrasi ile taçlanırsa güçlü olur. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırırsak dünyada saygınlığımız olur."

Anayasa değişikliği görüşülürken millete bilgi verilmediğini, görüşmelerin televizyonlardan yayınlanmadığını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Benim haklarım gidecek, benim haberim olmayacak. Anayasalar birer toplumsal uzlaşma belgesidir. Anayasa değişiyor, bir tek hukuk fakültesi çıkıp konuşamıyor. Buradan da anlaşılıyor ki getirilen değişiklikler bizim hayrımıza değil, bu ülkenin hayrına değil. O nedenle hayırlı, güzel sonuç bekliyorsak, birlikte yaşama irademizi ortaya koyacaksak hayırlı bir iş yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu bir parti mesele değil, bayrak, vatan, saygı meselesi"

"Anayasa değişikliğine 'Hayır' diyenlerin darbe anayasasını savunduğu"na yönelik söylemleri hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "12 Eylül darbe anayasası" dahil "12 Eylül darbe hukuku"nun da değişmesini istediklerini dile getirdi.

Emekliden çiftçiye, sanayiciden öğrenciye kadar herkesin demokrasiye ihtiyacının olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bütün demokratik kazanımları çöp sepetine atmaya kimsenin hakkı yoktur." dedi.

Üniversite öğrencilerinden referandumda oy kullanmalarını, bunun için gerekli işlemleri yapmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Çünkü bu bir parti mesele değildir, bu bir bayrak, vatan, saygı meselesidir. Cumhuriyete, demokrasiye, tarihimize, şehitlerimize, gazilerimize saygıdır." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, demokrasi için ağır bedellerin ödendiğini, bununla ilgili yeniden bedel ödenmemesi gerektiğini dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl niyetlerinin ne olduğunu Meclis görüşmelerinde zaten açıkladılar, Anayasa'nın ilk dört maddesini değiştirmek. Evet, görüşmeler sırasında açıkladılar. O nedenle diyoruz ki bu CHP'nin sorunu değil, bu bir Türkiye sorunudur. Bu bir seçim süreci değil, bu bir referandum sürecidir. Hepimizi ilgilendiriyor. Muhtarı düşünecek, ev kadını düşünecek, üniversite öğrencisi düşünecek, sanayici düşünecek, işçim düşünecek, taşeron işçisi düşünecek. Demokrasiyi hep birlikte savunacağız. Dolayısıyla çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras, 'Ben gittim referandumda Anayasa değişikliği için 'Hayır' oyunu kullandım, senin geleceğin için' diyebilmeliyiz."

Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi sevdiklerini söyleyerek, referandum öncesinde parti propogandası yapmayacaklarını aktardı.

Referandumu "memleket meselesi" olarak nitelendiren Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il ve ilçe başkanlarına, "Gezerken, konuşurken bilgiye dayalı konuşacağız, ezbere değil. İnanarak konuşacağız, sevgiyle konuşacağız. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, kim olursa olsun, demokrasiden yanaysa, başımın üzerinde yeri var, hangi partiden olursa olsun. Önce şu demokrasiyi bir kurtaralım, önce bu ülkeye bir demokrasi getirelim." diye seslendi.

(Sürecek)



CHP Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :