CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

"Rumların Enosis kararı ortadan kaldırılmadıkça Kıbrıs'ta müzakereye dönülmemelidir"

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Rumların Enosis kararı ortadan kaldırılmadıkça Kırbıs'ta müzakereye dönülmemelidir." dedi.

Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Venedik Komisyonunun, Anayasa değişikliği konusunda özellikle güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, denge ve denetim konusunda ciddi eleştirilerde bulunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanının partili olması, cumhurbaşkanının parlamentoyu feshetme yetkisi, OHAL yetkisi, kararname yetkisi, parlamento ve cumhurbaşkanı seçiminin aynı gün yapılmasının da eleştiri konusu olacağını öne süren Yılmaz, "Bu değişiklikler, Türkiye'nin demokratik sisteminde tehlikeli bir geri adım olarak görülüyor." ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta Rumların Enosis kararıyla müzakere masasının dağıldığını anımsatan Yılmaz, "Bu karar ortadan kaldırılmadıkça Kıbrıs'ta müzakereye dönülmemelidir." diye konuştu.

Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ziyareti sırasında tartışma konusu olan bayrakla ilgili bir soru üzerine, "Barzani, her seçim öncesi Türkiye'ye davet edilerek muhafazakar Kürtlerin oylarının sandığa devşirilmesi stratejisine giriliyor. Bu bayrak olayı muhafazakar Kürt seçmenlere mesaj." diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmasıyla ilgili bir soru üzerine de Yılmaz, "Aliyev'e teşekkür ediyorum. 16 Nisan'dan önce bizim gözümüzü açacak bir uygulamayı bize gösterdi. Bunu anlatmak istesek böyle anlatamazdık. Bu uygulama bizdeki anayasa değişikliğinin nasıl bir tek adam rejimine gidebileceğini ortaya koymuş oldu." görüşünü öne sürdü.

Yılmaz, bir başka soru üzerine, hükümetin Irak ve Suriye bağlamında ne yapmak istediğini hala doğru dürüst anlayamadıklarını dile getirdi.

Suriye'de de Irak benzeri, onun daha gelişmiş hali bir anayasa çalışmasının, federal sistemin ortaya çıkacağını, bu yapının başka yapıları da tetikleyebileceğini savunan Yılmaz, "Biz daha uykudan uyanmadan dibimizde bazı oluşumlar vücut bulmuş olabilir." dedi.

"Türkiye'nin Rakka'ya girmesi yanlıştır. Türk askerinin Rakka ile ne alakası var?" ifadesini kullanan Yılmaz, "Menbiç'in hakimi ABD. PYD orada taşeron. Sorunları taşeronlarla çözemezsiniz. Büyük bir oyun var. Bu oyunu görecek stratejik göz gerekir. Bizim yetkililerin gözü kör olmuş." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :