CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

"Ekonomik büyümenin ithalattaki artışa bağlı olduğu bir ortamda, Türk lirasının dolar ve avro karşısında sürekli değer kaybetmesi sonucunda, şirketlerin mal varlığı, şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaz duruma geliyor"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Ekonomik büyümenin ithalattaki artışa bağlı olduğu bir ortamda, Türk lirasının dolar ve avro karşısında sürekli değer kaybetmesi sonucunda, şirketlerin mal varlığı, şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaz duruma geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 küresel krizinin ardından, paranın bollaştığını ve faiz oranlarının, tarihin gördüğü en düşük düzeye indiğini hatırlattı.

Bu durumun artık sona erdiğini, şirketlerin halka arzlarla borçlanma alışkanlığını azaltmaya çalıştığını belirten Erdoğdu, Türkiye'de de şirketlerin son yıllarda büyümelerini borca yüklenerek gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erdoğdu, 500 büyük sanayi kuruluşunda, 2009'dan 2016'ya öz kaynakların düştüğüne, borçların ise yükseldiğine dikkati çekerek, piyasadaki nakit sıkıntısının, kredi bulamayan şirketleri çek-senet gibi enstrümanlara yönelttiğini aktardı.

Çek-senet ile kaynak kullanmaya, kredi ile kullanımlar eklendiğinde, şirketlerin 3,9 trilyon liralık bir borç yükü olduğunun ortaya çıktığını belirten Erdoğdu, "Bu yaklaşık 1 trilyon dolar demek. 3,9 trilyon liralık toplam şirket borcuna karşılık, son 4 çeyrek için Türkiye'nin milli geliri yaklaşık olarak 3 trilyon lira. Yani, milli gelirin yüzde 130'una ulaşmış olan reel sektörün borcunu kapatmaya Türkiye'nin milli geliri yetmiyor." ifadesini kullandı.

Düşük katma değerli bir üretim ve ihracat karakteri gösteren Türkiye ekonomisinin, orta gelir tuzağından çıkabilmesi için teknolojik yatırıma ve öz kaynak yeterliliğine sahip olmadığını öne süren Aykut Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Ekonomik büyümenin ithalattaki artışa bağlı olduğu bir ortamda, Türk lirasının dolar ve avro karşısında sürekli değer kaybetmesi sonucunda, şirketlerin mal varlığı, şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaz duruma geliyor."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :