CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

"Seçim barajından herkes şikayetçi, bunu sonlandırmamız gerekmiyor mu? Siyasi Partiler Yasası'nın, partilerin tüzüğüne olumsuz yansımasından bahsedilir ama 'Bunu kaldıralım' dediğimizde, bundan imtina ediliyor. Bunları yaptığımızda, önemli ölçüde bir uzla

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, yeni anayasa çalışmaları konusunda, "Seçim barajından herkes şikayetçi, bunu sonlandırmamız gerekmiyor mu? Siyasi Partiler Yasası'nın, partilerin tüzüğüne olumsuz yansımasından bahsedilir ama 'Bunu kaldıralım' dediğimizde, bundan imtina ediliyor. Bunları yaptığımızda, önemli ölçüde bir uzlaşıya varılmış olacak. Akabinde de anayasayla ilgili birlikte çalışılarak üretilenler mutlaka Genel Kurulda değerlendirilip, sonuç alınacaktır." dedi.

Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'nin her dönemde Türkiye'nin ve vatandaşların lehine tavır sergilediğini söyledi.

Bu bağlamda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "Gelin yasaları birlikte yapalım" çağrısında bulunduğunu belirten Bingöl, CHP'nin olumlu, yapıcı bir muhalefet tarzı sergilemeye çalıştığını ifade etti.

Türkiye'nin menfaatine olan her konuya açık bir şekilde destek vereceklerini dile getiren Bingöl, "Türkiye'de bir özgürlük ve demokrasi sorunu var. Demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla yerleştiği takdirde Türkiye'nin önemli sorunlarının birçoğu çözülecektir. Türkiye çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor" diye konuştu.

- "Türkiye'de uzlaşma kültürünü yerleştirmemiz lazım"

Sorunlara demokratik bir anlayışla bakıldığı takdirde Türkiye'de huzur ortamının tesis edilebileceğini belirten Bingöl, şunları kaydetti:

"Gergin bir siyaset ortamı var. Bu atmosferde sorunları çözmek son derece güç. Siyasetçiler eliyle bu gerginliğin ortadan kaldırılması gerekiyor. Ama maalesef bazı söylemler, yaklaşımlar gerginliği azaltacağına artırıyor. Bu da Türkiye'ye olumsuz yansır, hem içeride hem de dışarıda. Vatandaşlarımız son derece huzursuz. O gerginlik, vatandaşların günlük yaşamlarını da etkiliyor, kaygılandırıyor. Siyasi gerginlik vatandaşlarımızın beklentilerini de boşa çıkarıyor. O açıdan Türkiye'de uzlaşma kültürünü bizim mutlaka yerleştirmemiz lazım. Ancak görüyoruz ki uzlaşmadan uzak bir anlayış hakim, iktidar partisi uzlaşma yanlısı bir tavır sergilemiyor. Bu Türkiye'yi açmaza sürüklüyor."

Yeni anayasa çalışmaları konusunda, CHP'nin görüşlerini açık bir dille ifade ettiğini hatırlatan Bingöl, öncelikle Türkiye'de birçok sorunun temeli olan 12 Eylül darbe hukukunun kaldırılması gerektiğini söyledi.

- "Öncelikli sıkıntı yasaların düzenlenmesi"

Siyasi partilerin şikayette bulunmasına rağmen 12 Eylül darbe hukukunun değiştirilmesi için harekete geçmediğini ileri süren Bingöl, "Seçim barajından herkes şikayetçi, bu darbe hukukunun bir ürünü. Bunu sonlandırmamız gerekmiyor mu? Siyasi Partiler Yasası'ndan sıklıkla şikayet edilir, bunun partilerin tüzüğüne olumsuz yansımasından bahsedilir ama 'Bunu kaldıralım' dediğimizde bundan imtina ediliyor. Bizim söylediğimiz bu. Bunu yaptığımızda zaten önemli ölçüde bir uzlaşıya varılmış olacak. Akabinde de anayasayla ilgili birlikte çalışılarak üretilenler mutlaka Genel Kurulda değerlendirilip, sonuç alınacaktır." dedi.

Başkanlık sistemi dayatmalarının, uzlaşıyı ortadan kaldıracağını savunan Bingöl, bunun da konuşulabileceğini ancak önceliğin sıkıntılı yasaların düzenlenmesi olduğunu dile getirdi.

Bingöl, siyasi partilerin, geçmişte Anayasa'nın 60 maddesinin değiştirilmesi konusunda uzlaşı sağladığını, bunun örnek olabileceğini kaydetti.

CHP'nin seçim ve hukuk işleri birimlerinin, yeni anayasa konusunda hazırlıklı olduğunu belirten Bingöl, parlamentoda bir çalışma olduğunda, CHP'nin bunları ortaya koyacağını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :