CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba:

"İnsanca yaşamak için hakkını isteyen metal iş kolunda çalışan emekçilerin aldığı grev kararına iş verenlerin anında lokavt ile karşılık vermesi kabul edilemez"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, insanca yaşamak için hakkını isteyen metal iş kolunda çalışan emekçilerin aldığı grev kararına iş verenlerin anında lokavt ile karşılık verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş'in, metal iş kolunda faaliyet gösteren 200'e yakın iş yerinde, 130 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde, "2 Şubat'ta greve çıkılacağını" açıkladığını, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS) ise bu açıklamanın ardından lokavt kararı aldığını hatırlattı.

İş verenlerin, emekçinin son kozu olan greve karşı lokavt kararı almasını eleştiren Ağbaba, OHAL'in en çok etkilediği kesimlerin başında emekçilerin geldiğini, hükümetin emek karşıtı politikalarının bu dönemde zirve yaptığını ileri sürdü.

Ertelenen grevlerin, artan iş cinayetlerinin, kölelik sistemini aratmayan yasaların, örgütlenmenin önündeki engellerin, emekçilere tüm zamanların en kötü şartlarını dayattığını kaydeden Ağbaba, şunları ifade etti:

"Bu dayatmalara karşı mücadele eden, insanca yaşamak için hakkını isteyen metal iş kolunda çalışan emekçilerin aldığı grev kararına iş verenlerin anında lokavt ile karşılık vermesi kabul edilemez. Yasalara göre greve karşı işverenin lokavt hakkının olması, tüm dünyada terk edilen bu hakkın uygulanmasını haklı çıkarmaz."

Lokavt kararı alındığında, greve çıkan işçilerin iş sözleşmelerinin askıya alınarak topluca işten uzaklaştırıldıklarına dikkati çeken Ağbaba, "Umut ediyoruz ki iş veren bir prosedürü yerine getirmek için lokavt kararını almış olsun. Yoksa zaten ekonomisi can çekişen ülkemizde binlerce işçinin işten çıkarılmasının yaratacağı sonuçları düşünmek bile istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbaba, işçilerin, iş verenlerin ve sendikaların geçmişte olduğu gibi yine ortak payda altında bir sözleşmeye imza atmalarını ve metal iş kolu gibi Türkiye'nin lokomotifi olan bir sektörün krize girmesinin engellenmesini istediklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :