CHP Eskişehir Milletvekili Usluer:

CHP Eskişehir Milletvekili Usluer:

"Öğretmenler önündeki engeller kaldırılmıyor, aksine yeni yeni barikatlar konuluyor"

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, öğretmen olacakların önünde engellerin kaldırılmadığını, aksine yeni engellerin konulduğunu söyledi.

Usluer, düzenlediği basın toplantısında, 10 Şubat'ta 30 bin öğretmen ataması yapıldığını, atanan aday öğretmenlere rehberlik yapmak üzere 35 bin danışman öğretmenin görevlendirildiğini hatırlattı. Usluer, aday öğretmenlerin 6 aylık hazırlık eğitimi göreceklerini, eğitim sonunda okul müdürü, danışman öğretmen ve maarif müfettişinin ortak değerlendirmesine tabi tutulacağını, bunun sonunda aldıkları notlarla yeterli başarıyı sağlayanların yazılı ve sözlü sınavı geçmeleri halinde öğretmen memur olarak görevlerine devam edeceklerini bildirdi.

Usluer, "Aday öğretmenliğin kaldırılması sürecinde okul müdürü, danışman öğretmen ve maarif müfettişin yapacağı değerlendirmenin nasıl bağımsız olduğunu düşünebiliriz? Madem ki böyle bir değerlendirme süreci yaşanacak, KPSS'den başarılı olan öğretmenlerimizin kadrolaşma sürecinde önce yazılı, sonra sözlü sınav, sonrasında da okul müdürü, danışman öğretmen ve maarif müfettişinin değerlendirme süreci izlenmeliydi" dedi.

- "Kaç öğretmen atandığını 6 ay sonra göreceğiz"

Okul müdürü, danışman öğretmen ve maarif müfettişinden oluşan üçlünün öğretmeni başarılı bulmadığında aday öğretmenin "aday öğretmen" unvanını kaybedeceğini anlatan Usluer, şunları ifade etti:

"Yol, burada kesilmiş olacak. Öğretmenler önündeki engeller kaldırılmıyor, aksine yeni yeni engeller, barikatlar konuluyor. İktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, '30 bin öğretmen atadık' derken, gerçekte kaç öğretmen atandığını 6 aylık sürecin sonunda göreceğiz. 14 yıllık iktidarın icraatından biliyoruz ki bu değerlendirmelerin tamamı soyuttur. Sözlü sınavların aslında ne anlama geldiğini biliyoruz. Sözlü sınav, 'benden olan geçsin, benden olmayan ise rahatça elenebilsin. Öyle bir elensin ki itiraz etme şansı bile olmasın' demektir. Artık memuriyet için sadece KPSS yetmiyor. KPSS'de cevapları dağıtarak insanları başarılı kılma süreci bitti, şimdi KPSS'nin ardından nasıl dolanırız sorusunun cevabını öğretmen atama sürecinde izleyeceğiz."

"Danışman öğretmen" tanımıyla yeni karşılaştıklarını belirten Usluer, "aday öğretmenin adaylık sürecinde danışmanlık yapacak öğretmen" olarak tanımlandığını, ancak görev yetkileri, özlük hakları, unvan durumu belirlenirken esas alınacak kriterler, başvuru ve ilanların nasıl olacağına ilişkin somut düzenleme görmediklerini anlattı. Usluer, 30 bin öğretmen atamasına karşın 35 bin danışman öğretmen atandığına işaret ederek, ellerine geçen bazı bilgelerde "danışman öğretmen olacakların manevi yönden zengin olmaları" kriterine yer verildiğini öne sürdü.

Usluer, danışman öğretmenlerin belirlenmesinde önemli kriterlerden birinin de "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin arka bahçesi olarak tanımlanması gereken sendika aidiyeti" olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Madem 6 aylık danışman öğretmenle alınacak eğitim sonucunda yazılı ve sınav yapılacaktı, neden bunlar eğitim öncesinde yapılmadı? Hizmetiçi eğitim, neden yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan kişilere uygulanmadı? Öğretmen adaylara neden eziyet etmeye devam ediyoruz? Danışman öğretmenlerin seçilmesinde hangi somut ve objektif kriterler var? Danışman öğretmen ilanı neden yapılmamıştır? Söylediklerim aslında aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı müdürlüklerin yaptığı haksız uygulamalarla ilgili suç duyurusu niteliğindedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :