CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu:

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu:

"Yanlış ve tutarsız tarım politikaları, üreticinin yeterince desteklenmemesi, Türkiye'nin yağlı tohumlu bitkilerde net ithalatçı konumdan, kendine yeterli bir konuma geçmesini maalesef sağlayamamıştır"

TBMM (AA) - CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Yanlış ve tutarsız tarım politikaları, üreticinin yeterince desteklenmemesi, Türkiye'nin yağlı tohumlu bitkilerde net ithalatçı konumdan, kendine yeterli bir konuma geçmesini maalesef sağlayamamıştır." dedi.

Gaytancıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ayçiçek yağının herkes tarafından tüketildiğini söyledi. Türkiye'de ayçiçeğinin yüzde 60'ının Trakya Bölgesi'nde üretildiğini belirten Gaytancıoğlu, bunun büyük bölümünü de Trakya Birliğin aldığını söyledi.

Türkiye'nin 3 milyon ton ayçiçeğine ihtiyacı olduğunu, ancak bunu üretemediğini belirten Gaytancıoğlu, "AKP'nin mantığında üretimi artıracak bir politika yok. Biz, 2 milyon ton civarında ayçiçek yağını ve ayçiçeğini ithal etmek için 4-4,5 milyar dolar para ödüyoruz. Bana göre bu çok büyük bir boşluktur. Bu boşluğun doldurulması gerektir. Neden başka ülkeleri zengin edelim." diye konuştu.

Ayçiçek hasatının başladığını anımsatan Gaytancıoğlu, geçen sene üreticinin ayçiçeğinden para kazanamadığını savunarak şunları kaydetti:

"Yanlış ve tutarsız tarım politikaları, üreticinin yeterince desteklenmemesi, Türkiye'nin yağlı tohumlu bitkilerde net ithalatçı konumdan, kendine yeterli bir konuma geçmesini maalesef sağlayamamıştır. Bu mantıkla gidersek yine sağlayamayacağız. AKP, Türkiye tarımında olması gereken bütçeyi bir türlü aktarmıyor, aktarmadığı için de çiftçinin borçlanmasına göz yumuyor. AKP'nin niteliksiz uyguladığı tarım politikaları sayesinde köyden kente göç hızlandı.

Trakya Birlik, bir üretici kuruluşudur. Ayçiçeğinin en önemli alıcılarından biridir. Trakya Birlik, piyasaya bir an önce girerek, bin 900 liranın üzerinde bir fiyat açıklayarak, piyasayı düzenlemelidir. Devletin buna bir katkı sağlaması gerekmekte çünkü yüzbinlerce üretici aile söz konusudur."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :