CHP Edirne Milletvekili Bircan:

CHP Edirne Milletvekili Bircan:

"Ergene'nin hali Türkiyemiz gibi. 3-5 kişinin çıkarı için bütün nehir kirletiliyor. Bedelini bütün bölgeye ödetiyorlar"

TBMM (AA) - CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ergene nehrindeki kirlilik hakkında, "Ergene'nin hali Türkiyemiz gibi. 3-5 kişinin çıkarı için bütün nehir kirletiliyor. Bedelini bütün bölgeye ödetiyorlar" dedi.

Bircan partisinin İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ile düzenlediği basın toplantısında Ergene Nehri'ndeki kirliliğe dikkati çekti.

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde 17 yaşındaki bir gencin Ergene Nehri'ne atlayarak intihar ettiğini, ancak nehirdeki kirlilik nedeniyle gencin cesedine 5 gündür ulaşılamadığını anlatan Bircan, "Ergene su değil, sadece zehir. Zehir olduğu için de Ergene'de resmi dalgıçlar ve AFAD ekipleri suya giremiyor. Suyun üzerinde bile maskelerle dolaşıyorlar" diye konuştu.

Nehirdeki kirliliğe ilişkin fotoğraflar da gösteren Bircan, Ergene Nehri'nin Trakya Bölgesi'nde çiftçilerin yaklaşık 300 bin dekar 1'inci, 2'inci ve 3'üncü sınıf tarım alanlarının beslendiği en önemli akarsu olduğunu vurguladı.

Bircan nehirdeki kirliliğe ilişkin daha önce ilgili bakanlara da bilgi aktardığını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kirliliği söylediğimde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu '2014'te Ergene'de balık tutulacak' demişti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 'Burada biz yüzeceğiz' demişti. Çevredeki boyahanelerde ne boyanıyorsa ona göre gelen bir su rengi var. Bunun dışında metal atıkları ve kimyasallardan dolayı şu an canlı yaşamıyor. Suyun üstünde de canlı yaşamıyor. Sivrisinek bile yaşamıyor. Bakanlara şu soruyu sormak istiyorum; siz ne zaman yüzeceksiniz, ne zaman balık tutacaksınız? Ergene'nin hali Türkiyemiz gibi. 3-5 kişinin çıkarı için bütün nehir kirletiliyor. Bedelini bütün bölgeye ödetiyorlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler