CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"14 senede, ortalama yılda 300 bin ton çeltik ithal ettik ve 2 milyar dolara yakın döviz ödedik"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 14 senede, ortalama yılda 300 bin ton çeltik ithal edildiğini yılda 2 milyar dolara yakın döviz ödendiğini ifade etti.

Sarıbal, düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin açıkladığı çeltik alım fiyatının üreticiyi açlığa mahkum edeceğini öne sürdü.

Çeltik üreticisinin sıkıntı içerisinde olduğunu ve yine hüsran yaşadığını söyleyen Sarıbal, "Üretici üretiyor ama karşılığını alamadığı için zarar ediyor." dedi.

Sarıbal, yapılan çalışmalar neticesinde dekar başına 600 kilogram olan çeltik veriminin 800 kilograma çıktığını ancak verim artışına rağmen üreticinin borç sarmalından kurtulamadığını, istediği fiyatı alamadığını ileri sürdü.

Çeltiğin maliyeti 2 bin lira iken, açıklanan çeltik alım fiyatının ton başına bin 675 lira olduğunu ifade eden Sarıbal, mazot ve işçilik fiyatlarında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişen fiyat artışı olduğunu belirtti.

Sarıbal, üretici zarar ettiği için yeterli pirinç üretimi yapılmadığını, bu nedenle oluşan ihtiyacın ithalatla karşılandığını ifade ederek, "14 senede, ortalama yılda 300 bin ton çeltik ithal ettik ve bu süre içinde 2 milyar dolara yakın döviz ödedik." diye konuştu.

Türkiye'nin çeltiği ABD, Rusya, Portekiz, Bulgaristan ve Yunanistan'dan; pirinci ise Hindistan, İtalya, Yunanistan, Pakistan ve Bulgaristan'dan ithal ettiğini söyleyen Sarıbal, "Bu ülkelerin bazıları bizim gerimizde olan ülkeler." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :