CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

"Türkiye'de yeni bir Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı var. Türkiye'nin barışı ve kardeşliğine katkı vermek istiyorsanız laik eğitimle, laik yaşamla oynamayın"

TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye'de yeni bir Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın olduğunu belirterek, "İktidarlarınızın bugüne kadar yaptığı yanlışlardan vazgeçiniz. Türkiye'nin barışı ve kardeşliğine katkı vermek istiyorsanız laik eğitimle, laik yaşamla oynamayın." dedi.

Tüm, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, hafta sonunda Eğitim-Sen'in öncülüğünde 8 ilde Kamu Emekçileri Bileşenlerinin "laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyiz" adı altında bölgesel mitingler yaptığını, ancak "iktidar medyasının" bunu görmezden geldiğini bildirdi.

Emekçiler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin iktidarın uygulamalarından endişe duyduğunu, her demokratik talep ve hak arayışının şiddetle bastırıldığını savunan Tüm, faşist rejimlerde görebilecekleri baskıcı, otoriter ve antidemokratik uygulamalara giderek daha fazla tanık olduklarını belirtti.

İktidarın, toplumu tek adam diktasıyla kuşatmanın yollarını aradığını ve bu doğrultuda laik eğitimin çeşitli uygulamalarla kaldırılmaya çalışıldığını iddia eden Tüm, "Bunun için de bir siyasal hedefin olduğunu görüyoruz. Bu hedef, dindar ve kindar nesil hedefidir. Bu hedef amacına ulaşırsa, Türkiye toplumu sormayan, sorgulamayan, hakkını aramayan ve inanç üzerinden sömürülen toplum olacaktır." diye konuştu.

Tüm, ülkede yaşanan olumsuz durumu eleştirenlerin iktidarın cadı avının kurbanı yapılmak, muhalif her ses ve düşüncenin susturulmak istendiğini savundu.

Tüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP kamusal olan her alanı dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istiyor. Toplumun dini duyguları her türlü sömürüye, yalana ve talana kalkan yapılmak isteniyor. Bunun için laikliği istemiyorlar. Çünkü laik eğitim, laik düşünen bireylerin yetişmesinin ve laik toplumun oluşmasının temel nedenidir.

Türkiye farklı inanç gruplarına ve farklı etnik kökene sahip yurttaşların yaşadığı bir ülkedir. Laiklik anlayışı, bütün yurttaşları bir arada tutabilecek, bütün inançları eşit gören bir anlayıştır. Laikliğin temelinde ötekileştirme yoktur, eşit yurttaşlık vardır.

Zaten uygulamalarla laiklik ciddi anlamda ortadan kaldırılmıştır. Anayasamızın değiştirilemez maddelerinden olmasına rağmen Türkiye, belirli bir grubun dinsel anlayışını dayatan sisteme doğru sürüklenmek isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığında laiklik karşıtı yapılar, eğitimin bileşenleri haline getirilmek isteniyor. Başta TÜRGEV, Ensar gibi vakıflar, milli eğitimin paydaşı olmaktan derhal çıkarılmalıdır. Çıkarılan yasa ve yönetmelikle hukuk arkadan dolanarak çağdaş ve laik eğitimciler devlet kadrolarından uzaklaştırıyor, bunun yerine Ensar düşünceli kadrolar işbaşına getiriliyor. Bu, ülkemiz adına tehlikeli bir durumdur. AKP, bu tehlikeli anlayıştan bir an önce vazgeçmelidir."

Tüm, demokrasi askıya alınarak, tekçi politikalarla, hukuk dışı yöntemlerle yeni bir toplum yaratma düşüncesinin ülkede yeni sorunlar ve kaos yaratacağını vurgulayarak, iktidarın var olan sorunları derinleştirerek yönetim krizi çıkarmak istediğini ileri sürdü.

Hiçbir toplumun tamamen aynı düşünceden, aynı inancı paylaşan, aynı değerleri benimsemiş insanlardan oluşamayacağına işaret eden Tüm, "Türkiye'de yeni bir Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı var; iktidarlarınızın bugüne kadar yaptığı yanlışlardan vazgeçiniz. Türkiye'nin barışı ve kardeşliğine katkı vermek istiyorsanız laik eğitimle, laik yaşamla oynamayın. Eğitimcileri olmadık yöntemlerle sürgünlere göndermekten vazgeçin. Biliniz ki öğretmenleri huzur içinde olmayan ülkede, okullarda barış ve huzuru sağlayamazsınız. Öğretmenlere sahip çıkmak her şeyden önce sizin görevinizdir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :