Cephede kurulan dostluk turizm verilerine yansıyor

Cephede kurulan dostluk turizm verilerine yansıyor

Kore Savaşı'nda, Güney Kore askerlerine destek vermek için Türkiye'den giden 5 bin 90 Türk askerinin 68 yıl önce kurduğu kardeşlik bağı, her geçen gün daha da pekişiyor- TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya:- "Dost ülke Güney Kore'den Türkiye'ye

İSTANBUL (AA) - SEMRA ORKAN - Kore Savaşı'nda, Güney Kore askerlerine destek vermek için Türkiye'den giden 5 bin 90 Türk askerinin kurduğu 68 yıllık kardeşlik, her geçen gün daha da pekişirken, turizm rakamlarına da yansıyor.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında, 1950-1953 yıllarını kapsayan iç savaş, önce ABD ve müttefiklerinin, daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nin katılmasıyla uluslararası bir boyut kazandı.

Savaşa, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerden asker katıldığı için Türkiye'den de asker gönderildi. 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4 bin 414 erbaş ve er olmak üzere 5 bin 90 kişilik "241. Türk Alayı", 1950'de Hatay'ın İskenderun Limanı'ndan hareket ederek Güney Kore'deki BM birliklerine katıldı.

Türk Alayı'nın, 721 şehit verdiği, 2 bin askerinin de yaralandığı savaşta, Türk askerleri, gösterdikleri üstün başarılarla Kore halkının gönlünde önemli bir yer edindi. Bu nedenle Kore Savaşı'nın yıl dönümü olan 27 Temmuz'da her iki ülkede de etkinlikler düzenleniyor.

- "Ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor"

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, iki dost ülke arasındaki turizm ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Uzak Doğu pazarlarından biri olan dost ülke Güney Kore'den Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını belirten Bağlıkaya, Güney Kore'den gelenlerin sayısının 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 13'lük artışla 120 bin 622'ye, 2018'in ilk 5 aylık dönemini kapsayan ocak-mayıs aylarında ise 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 59 bin 208'e yükseldiğini söyledi.

Bağlıkaya, Güney Korelilerin, ağırlıklı olarak kültür turları ve iş seyahatleri kapsamında Türkiye'ye geldiklerini vurgulayarak, bu kapsamda daha çok İstanbul, Antalya, İzmir, Kapadokya, Denizli-Pamukkale, Ankara, Konya, Muğla ve Çanakkale illerini gezdiklerini kaydetti.

Güney Kore Turizm Ofisi verilerine göre, 2017'de Türkiye'den Güney Kore'ye giden turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 27 bin 272 kişiye yükseldiğini ifade eden Bağlıkaya, 2018'in ilk 5 aylık döneminde Güney Kore'ye giden Türk vatandaşların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 12 bin 174 kişiye ulaştığını aktardı. Bağlıkaya, 2017 ocak-mayıs döneminde Güney Kore'ye Türkiye'den 9 bin 965 kişinin gittiğini hatırlattı.

- "Tanıtım ve pazarlama çalışmaları artırılmalı"

Firuz Bağlıkaya, Türkiye ve Güney Kore arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yıl Türkiye-Kore diplomatik ilişkilerinin 61 ve Kore Savaşı'nın 68. yılı. Güney Kore'deki savaşa giderek hayatını kaybeden 462 askerimiz Kore'nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anıtsal Mezarlığı'nda (UNMCK) yatıyor. Güney Kore halkı Türk halkını 'kan kardeş' olarak nitelendiriyor. TBMM'de ve Kore Ulusal Meclisi'nde karşılıklı olarak parlamentolararası dostluk grupları mevcut. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı olarak hem bu ilişkileri güçlendirmek hem de karşılıklı turizm hareketlerini artırmak için iki ülke arasındaki kültür sanat etkinliklerinin yanı sıra tanıtım ve pazarlama çalışmalarının da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim bakanlığımız önderliğinde bu alanda önemli çalışmalara da imza atılıyor. Geçen yıl Kore-Türkiye arasında karşılıklı kültür yılı ilan edildi ve bu kapsamda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Kore Turizm Ofisi, Türkiye'de tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yürütürken, Kültür ve Turizm Bakanlığımız da Kore'de çeşitli etkinlikler düzenliyor. TÜRSAB olarak bu çalışmaların farklılaştırılarak artırılmasının turizm hareketliliğine yansıyacağını düşünüyoruz. Güney Kore pazarının geliştirilmesi için karşılıklı workshoplar düzenlenmesi, dizi, belgesel ve sinema gibi kültürel çalışmaların çoğaltılması, fuarlara karşılıklı katılım gösterilmesi, dijital pazarlamaya ağırlık verilmesi, medya temsilcilerinin Türkiye'de ağırlanarak destinasyonlarımızın tanıtılması gibi birçok çalışma yapılabilir."

- "Ayla, gençler arasında Kore'ye karşı ilgi uyandırdı"

Bağlıkaya, kültür sanat etkinliklerinin ülkelerin tanıtımını hem doğrudan hem de dolaylı etkilediğinin altını çizerek, "Özellikle sinemanın tanıtım üzerindeki etkisi hiç de küçümsenemez. Günümüzde filmlerden ve dizilerden etkilenerek o ülkeye seyahat etme kararı alan birçok insan var. Türkiye tarihi ve doğasıyla film endüstrisi açısından eşsiz bir ülke. TÜRSAB olarak ülkemizin daha çok yabancı filmde yer almasını istiyoruz. Bu anlamda 'Ayla' filminin de özellikle Kore Savaşı'nda yaşananları bilmeyen gençler arasında Kore'ye karşı bir ilgi uyandırdığını söylemek mümkün." diye konuştu.

Dost ülke Güney Kore'den ziyaretçilerin ağırlıklı bahar ve yaz aylarında geldiğini aktaran Bağlıkaya, Kore Savaşı'nın yıl dönümü etkinliklerinin her yıl düzenlendiğini ve bunlara her iki ülkeden de katılım olduğunu katıldığını söyledi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, 30 bin dolara yaklaşan kişi başı ortalama gelir düzeyi ile dünya ülkeleri arasında en yüksek gelir sıralamasında 29. basamakta yer alan Güney Kore vatandaşlarının, uluslararası turizm harcamaları bakımından ise ilk 10 içinde bulunduğuna vurgu yaparak, BM Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, Güney Kore'nin, 2017'de en çok yurt dışı turizm harcaması gerçekleştiren ülkeler arasında 9. sırada yer aldığını anlattı. Bağlıkaya, amaçlarının büyük potansiyel taşıyan Güney Kore pazarından daha çok turist çekmek olduğunu belirtti.

- "Karşılıklı vize muafiyeti olması önemli bir avantaj"

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı (TÜROB) Timur Bayındır da Güney Kore'den Türkiye'ye 2015'te 228 bin, 2016'ta 107 bin, 2017'de 120 bin kişi geldiğini kaydetti. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde de Güney Koreli turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 59 bin 208'e yükseldiğini belirten Bayındır, 2016'da gerileme trendine giren turist sayısının yeniden yükselmeye başlamasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bayındır, yılda ortalama 30 bin Türk vatandaşının Güney Kore'yi ziyaret ettiğini dile getirerek, Güney Koreliler deniz, kum ve güneş turizmi yerine kültür, tarih, arkeolojik varlıkları tanıma, inanç ve UNESCO korumasındaki insanlık kültür mirasının bulunduğu tarihi ören yerlerini ziyaret ettiklerini kaydetti.

Güney Kore'nin 52 milyonluk nüfusu, yüksek gelir düzeyi dikkate alındığında öncelikli olarak Türkiye'nin, rekabet gücüne sahip olduğu turizm alanına odaklanmanın faydalı olacağını ifade eden Bayındır, "İki ülke arasında seyahat için karşılıklı vize muafiyeti olması bu açıdan önemli bir avantajdır. Buna ek olarak 2006'da iki ülke hükümetleri tarafından imzalanmış olan ve turizm alanındaki ilişkilerin mevzuat çerçevesini oluşturan 'Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması'na uygulamada işlerlik kazandırılması her iki ülkenin de faydasına olacaktır." dedi.

Bayındır, "Ayla" filminin Güney Kore'de 320 salonda gösterildiğini, iki ülke ilişkilerine duygusal bağların da etkisiyle pozitif etkileri olduğunu dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :