Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriye rejimi ve Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Moskova, Kahire ve Astana'dan bir grupla görüştü- Moskova grubunu temsil eden eski Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil: - "(de Mistura ile) Görüşmelere devam edeceğiz"- "(Kü

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında Suriye rejimi ve Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Moskova, Kahire ve Astana'dan bir grupla görüştü.

Görüşmenin ardından BM Cenevre Ofisi'nde Moskova grubunu temsil eden eski Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, de Mistura ile "dostça" bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Görüşmelere devam edeceğiz. Doğrudan görüşmelere hazırız ve doğrudan görüşmeler olmasını tercih ediyoruz" dedi.

Suriye'deki Kürt grupların görüşmelere davet edilmesi konusunda ısrarcı olduklarını ifade eden Cemil, Kürt gruplar için "Görüşmelerdeki yeri ayrıldı" ifadesini kullandı.

Cemil, Moskova ve Astana grubu adına de Mistura'ya uluslararası kararlar, geçici yönetim organı, yeni anayasa, başkanlık ve parlamento seçimlerine ilişkin 7 öneri sunduklarını ifade etti.

Cemil, Esed'in geleceğine ilişkin bir soruya ise net cevap vermekten kaçındı.

Mısır'dan gelen grubu temsil eden eski Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi ise hiçbir muhalif grupla yarış içinde olmadıklarını söyledi.

Bir dizi toplantılar düzenleyerek kendilerini "muhalif" olarak tanıtan bu gruplar, çok sayıda ülke ve Suriye muhalefeti tarafından rejimle işbirliği içinde olmakla eleştiriliyor. Rusya ise uzun süredir bu grupların BM tarafından muhalefet çatısı altında tanınmasını istiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :