Çavuşoğlu-Zaoralek ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Zaoralek ortak basın toplantısı

Çekya Dışişleri Bakanı Zaoralek:- "(FETÖ'nün dünyadaki faaliyetleri) Elbette terör örgütü bağlantılı kişi ve kuruluşların Çekya'da faaliyette bulunmasını biz de istemeyiz. Bunların tespit edilmesi ve cezalandırılması Çekya'nın da ilgisi kapsamındadır çünk

ANKARA (AA) - Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) dünyadaki faaliyetlerine ilişkin "Elbette terör örgütü bağlantılı kişi ve kuruluşların Çekya'da faaliyette bulunmasını biz de istemeyiz. Bunların tespit edilmesi ve cezalandırılması Çekya'nın da ilgisi kapsamındadır çünkü bu Çekya'nın ve AB'nin hürriyetini ve güvenliğini etkilemektedir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlık Resmi Konutunda baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenledikleri basın toplantısında konuşan Zaoralek, İstanbul'daki terör saldırısında şehit olanlar için Türkiye'ye başsağlığı dileklerinde bulundu. Zaoralek, "Bu denli kanlı saldırılar, şehitler ve acılar, söylenmesi ve düşünülmesi çok zor şeyler." ifadesini kullandı.

Çekya'nın FETÖ'nün darbe girişimini kınayan ilk ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Zaoralek, "Buradaki saldırılar da kesinlikle Türkiye'nin parlamenter sistemine ve hürriyetine yapılan bir saldırıdır. İlk andan itibaren demokratik olarak seçilen milletvekillerini, meclisi, kurum ve kuruluşları destekledik. Bu darbe teşebbüsünün başarısız olması konusundaki mutluluğumuzu dile getirdik." diye konuştu.

Çekya'nın Türkiye ile ikili ilişkileri geniş kapsamlı olarak geliştirmek istediğinin altını çizen Zaoralek, Karma Ekonomik Komisyonun tekrar toplanması gerektiği konusunda iki ülkenin de hemfikir olduğunu belirtti.

Ayrıca Zaoralek, Avrupa ülkeleri haricinde Çekya'nın 4. sıradaki ihracatçısı olan Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakereleri ve ilişkilere de değinen Zaoralek, söz konusu ilişkilerin ekonomik ve siyasal boyutlarının olduğunu vurguladı.

Avrupa'daki göç krizinin de taraflar arasında görüşülmesi ve beraberce üzerinde çalışılması gereken konulardan olduğunu kaydeden Zaoralek, Çekya'nın halihazırda Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri sürecinin devam etmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyit etti.

Brüksel'de AB'nin genişlemesini görüşmek üzere toplanan AB Genel İşler Konseyinde Türkiye durumunun da görüşüleceğini aktaran Zaoralek, birçok AB üyesi ülkenin Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi konusunda Çekya ile aynı bakış açısına sahip olduğunu söyledi.

- FETÖ'nün darbe girişimi

Türkiye'nin darbe teşebbüsü ve sonrasında çok zor dönemlerden geçtiğini belirten Zaoralek, vatandaşların ve siyasetçilerin çok tedirgin olduğunu gördüklerini bildirdi.

Normal hayata dönüşün ne denli zor olduğunu geçmiş günlerdeki olaylardan da takip ettiklerine dikkati çeken Zaoralek, Çavuşoğlu ile görüşmesinde ülkesinin Türkiye'ye somut herhangi bir yardım veya desteği olup olamayacağını sorduğunu aktardı.

Zaoralek, "Bu kanlı darbe girişiminde bulunan kişiler yaptırımlarla karşılaşmalıdır, cezaları verilmelidir. Burada çok şükür korunan demokratik topluma göre ve yasalara uyumlu olarak bir hukuk devleti çerçevesinde tüm gerekli işlemlerin gerçekleşmesi gerektiği kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki darbe girişiminin ardından hukuk devletinin devam ettiğini, insan hakları göz önünde bulundurularak gerekli çalışmaların yapıldığını görmek istediklerini söyleyen Zaoralek, Çekya'nın Türkiye'de barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak istediğini ve bu konuda elinden gelen katkıları yapacağını dile getirdi.

Zaoralek, Çavuşoğlu ile görüşmesinde darbe ile bağlantılı örgüt ve kuruluşların bir listesinin kendisine verildiğini anlatarak, ilgili kişi ve kuruluşları kendi istihbarat teşkilatlarına bildireceklerini ifade etti.

Bu kişi ve kuruluşların araştırılarak gerekli çalışmaların yapılacağına vurgu yapan Zaoralek, "Elbette terör örgütü bağlantılı kişi ve kuruluşların Çekya'da faaliyette bulunmasını biz de istemeyiz. Bunların tespit edilmesi ve cezalandırılması Çekya'nın da ilgisi kapsamındadır çünkü bu Çekya'nın ve AB'nin hürriyetini ve güvenliğini etkilemektedir." dedi.

Bu konuda iki taraf arasındaki iş birliği ve delil paylaşımının öneminin altını çizen Zaoralek, Türkiye'deki mevcut örgütlerin veya gelecekteki örgütlenmelerin daha iyi aydınlatılması için Avrupa dahilinde de çalışmalar yapılacağını kaydetti. Zaoralek, en önemli konunun iletişim ve karışılıklı irtibat olduğunu vurguladı.

- 2 Çekya vatandaşının Şırnak'ta yakalanması

Zaoralek, 2 Çekya vatandaşının Şırnak'ta yakalanmasıyla ilgili bir soru üzerine, Çavuşoğlu'nun da anlattığı gibi ortada çok ciddi ve önemli iddialar olduğunu belirterek, edindikleri bilginin, söz konusu kişilerin terör eylemlerini desteklemek üzere değil insani yardımlara destek olmak için bölgede bulundukları yönünde olduğunu söyledi. Zaoralek, Türkiye'nin soruşturma sürecindeki olumlu yaklaşımına teşekkür ederek, bu olayın iki taraf arasındaki olumlu ilişkileri zedelemeyeceğini ümit ettiğini dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :