Çavuşoğlu-Nyamitwe ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Nyamitwe ortak basın toplantısı

Bakan Çavuşoğlu: (2)- "Burundi'deki FETÖ okulu ve kuruluşlarının kapatılması ve Maarif Vakfına devredilmesini görüşüyoruz. Bugün FETÖ'nün esasen nasıl bir tehlikeli örgüt olduğunu, sadece Türkiye'yi değil, bulundukları tüm ülkeler için bir tehdit olduğunu

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Burundi'deki FETÖ okulu ve kuruluşlarının kapatılması ve Maarif Vakfına devredilmesini görüşüyoruz. Bugün FETÖ'nün esasen nasıl bir tehlikeli örgüt olduğunu, sadece Türkiye'yi değil, bulundukları tüm ülkeler için bir tehdit olduğunu, kimler tarafından ve ne için kullanıldığını izah ettik." dedi.

Çavuşoğlu, Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile Resmi Konut'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuk bakan Nyamitwe'yi Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, ikili ve heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye ve Burundi arasında ileride atılacak ortak adımların ele alındığını söyledi.

Görüşmelerde, Doğu Afrika, Burundi, Somali ve bölgede yaşanan sorunlara da değinildiğini anlatan Çavuşoğlu, Suriye konusu, terörle mücadelede iş birliği, güvenlik anlaşmasının imzalanması, askeri ve savunma alandaki iş birliği gibi birçok konunun değerlendirildiğini belirtti.

Burundi'nin 2014'te Türkiye'de büyükelçilik açtığını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin henüz bu ülkede bir büyükelçiliğinin olmadığını fakat ilerleyen dönemlerde bir büyükelçilik açılacağını aktardı.

İki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında da iş birliğinin güçlendirilmesini hedeflediklerini bildiren Çavuşoğlu, bu kapsamda dijital arşiv sistemi ve bilgi iletişim teknolojileri alanında iki mutabakat zaptı imzaladıklarını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte Afrika'yı desteklemeye devam edeceğiz. Afrika'yı her platformda savunmaya devam edeceğiz ve Burundi ile de ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için değerli Dışişleri Bakanı dostum Alain ile de birlikte çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Afrika politikası kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika ülkelerine önem verdiğini ve büyükelçilik sayısını daha da artırmayı hedeflediğinin kaydetti. Çavuşoğlu, Türk Hava Yollarının (THY) Afrika'da uçtuğu şehir sayısının 51'e yükseldiğini ve yeni uçuş planlarının olduğunu söyleyerek, TİKA'nın temsilcilik sayısının 16'ya ulaştığını ve bölgesel ofislerin de açılacağını dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Somali'nin istikrarı esasen Afrika'nın, Doğu Afrika'nın istikrarı için çok önemli. Somali'nin güvenliği için birlikte çaba sarf ediyoruz. Burundi çok sayıda asker gönderdi. Biz şimdi burada bir üs kuruyoruz. Somali askerlerinin, güvenlik güçlerinin eğitimi de sağlanacak." değerlendirmesinde bulundu.

- FETÖ ile uluslararası mücadele

Dostlukların zor günlerde belli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ilk dakikalarından bu yana Burundi'nin, Türkiye'nin bağımsız ve demokratik kurumlarının yanında olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "Şimdi de Burundi'deki FETÖ okulu ve kuruluşlarının kapatılması ve Maarif Vakfına devredilmesini görüşüyoruz ve bugün FETÖ'nün esasen nasıl bir tehlikeli örgüt olduğunu, sadece Türkiye'yi değil, bulundukları tüm ülkeler için bir tehdit olduğunu, kimler tarafından ve ne için kullanıldığını izah ettik." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Burundi'deki söz konusu okulların devredilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı bilgisini verdi.

Her alanda ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında Burundi'nin güvenilir bir ülke olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Biz de Burundi'nin sorunlarını aşması ve kalkınması için gerekli yardımları yapacağız." değerlendirmesini yaptı.

Bu arada, basın toplantısı öncesi Türkiye ile Burundi arasında diplomatik pasaport hamilleri için karşılıklı vize muafiyeti anlaşması, tarımsal ve kültürel alanlarda iş birliği anlaşması ve iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında iş birliğine ilişkin birtakım anlaşmalar imzalandı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :