Çavuşoğlu-Buşati ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Buşati ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Nasıl Suriye'nin tüm şehirlerinden DEAŞ temizleniyorsa bir an evvel Rakka'dan da yerel güçler yoluyla temizlenmesi gerek. Ama yerel güçler olarak PKK ve YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız" - "Nasıl güneyden bazı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DEAŞ terörünün Suriye'nin tüm şehirlerinden olduğu gibi Rakka'dan da yerel güçler yoluyla temizlenmesi gerektiğini belirterek "Ama yerel güçler olarak PKK ve YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Onlar yerel güç olmaz. Nasıl güneyden bazı Şii milisler Musul operasyonunda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz" dedi.

Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Di̇tmi̇r Buşati ile bakanlığın resmi konutunda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Arnavutluk yönetimi ve halkının gösterdiği dayanışmadan dolayı teşekkür etti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Arnavutluk'ta da ciddi bir yapılanması olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, iki ülke arasında bu konuda iyi bir iş birliği olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde hangi adımları nasıl atabileceklerini değerlendirdiklerini ve bu kapsamda bazı bilgileri mevkidaşıyla paylaştığını vurguladı.

Türkiye-Arnavutluk ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkarma kararı aldıklarını belirten Çavuşoğlu, kısa süre içinde bu süreci tamamlayacaklarını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, ikili siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de çok güçlü olduğunu ifade ederek iki ülke arasındaki yaklaşık 300 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da yükseltmek gerektiğine dikkati çekti.

Türk iş adamlarının Arnavutluk'a ilgisinin gittikçe arttığına işaret eden Çavuşoğlu, görüşmede, yatırım imkanları ve Arnavutluk ile paylaşılabilecek tecrübeleri ele aldıklarını belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Kosova'nın daha fazla ülke tarafından tanınması için Arnavutluk ile çaba sarf ettiklerini de söyledi.

- Sorular

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'in Rakka ile ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Musul operasyonunun şu ana kadar başarılı bir şekilde ilerlediğini ve bu konuda Türkiye'nin de dile getirdiği Musul halkının endişelerinin büyük ölçüde dikkate alındığını ifade etti.

Türk uçaklarının da yer aldığı operasyonun bir an evvel başarıyla sonuçlanmasını arzu ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, operasyon sonrası Musul'da mezhepçi çatışmalara yol açabilecek adımların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Musul nasıl Irak'ta DEAŞ'ın başkentiyse Rakka'nın da terör örgütünün Suriye'deki başkenti olarak değerlendirildiğini belirten Çavuşoğlu, dolayısıyla nasıl Suriye'nin tüm şehirlerinden DEAŞ temizleniyorsa bir an evvel Rakka'dan da yerel güçler yoluyla temizlenmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Ama yerel güçler olarak PKK ve YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Onlar yerel güç olmaz. Nasıl güneyden bazı Şii milisler, Musul operasyonunda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılmaz." dedi.

Koalisyonun içindeki ülkeler ve özel kuvvetler olarak Rakka'da kalıcı huzurun sağlanması için oradaki yerel güçlere destek verebileceklerini anlatan Çavuşoğlu, Cerablus ve çevresindeki operasyonun örnek alınması gerektiğinin altını çizdi.

- "Bağdat'tan heyet gelecek"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'den bir heyetin Başika kampına ilişkin görüşmeler yapmak üzere Bağdat'a gitmesiyle ilgili, görüşmelerin çok iyi başladığını ve Bağdat yönetiminin Türk heyetinin sunduğu çalışma kağıdını olumlu bulduğunu belirtti. "Aradan sonra ne olduysa farklı tepkiler gelmeye başladı. Maalesef Irak ile bu konuda yaşadığımız sıkıntılardan bir tanesi bu; değişik açıklamalar." diye konuşan Çavuşoğlu, oysaki Bağdat yönetiminin daveti üzerine Türkiye'nin kurduğu söz konusu kampın hedefinin belli olduğunu dile getirdi.

DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitme hedefini koalisyon içinde ve Bağdat ile yapmak istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Şimdi Irak'tan da bir heyet bekliyoruz ve bu konuda da Irak ile anlaşmayı arzu ediyoruz. Bizim amacımız gerginlik yaratmak değil. Irak'ın toprak bütünlüğüne herkesten daha fazla saygı duyuyor, önem veriyoruz ama buradaki kampımızın aktivitelerine yönelik negatif tutumları da anlamakta zorlanıyoruz ve Irak ile bu konuyu ikili düzeyde halletmeyi de umut ediyoruz. Önümüzdeki süreçte görüşmelerin devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, sorular üzerine, Bağdat yönetiminin gelmek istediğini ifade ettiğine dikkati çekerek "Ne zaman gelmek isterlerse biz hazırız." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :