Çankaya Köşkü'nde Valiler Toplantısı

Çankaya Köşkü'nde Valiler Toplantısı

Başbakan Yıldırım: (1)"(Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması) Temennimiz, iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin, "Temennimiz, iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu elden bırakmayacağız." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Valiler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, mevcut idari yönetim yapısının 2 bin 200 yılık Türk devlet geleneğini ve birikimini ifade ettiğini belirtti.

Türk milletinin temel özelliklerinden birinin de tarihi yolculuk esnasında gidilen coğrafyalarda tanışılan kültürlerin müspet yönlerini kendi potasında eritmek olduğunu anlatan Yıldırım, bunun Türkiye'nin tarih ve mazi kültürünü zenginleştiren önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, bugünkü devlet kurumlarının geçmişine bakıldığı zaman yüzlerce hatta binlerce yılı aşan bir geleneğin olduğunu gördüklerine dikkati çekti.

Osmanlı devletini teşkil eden 33 vilayet üzerinde bugün 60'dan fazla devlet ve hükümet kurulduğunu vurgulayan Yıldırım, köklü geleneğin tüm bu toprakları adaletle disiplinli idari yapısıyla başarılı bir şekilde yürüterek, bugünlere geldiğini aktardı.

Bu eşine az rastlanan başarının kodlarının Orhun abidelerinde görülebileceğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe ilini, töreni kim bozabilir? İşte biz devlet yönetimini böylesine önem atfeden kadim bir geleneği sahibiz. Sizler de 81 ilimizin en üst düzey yöneticileri olarak bu geleneği sürdürüyor, ağır bir vazifeyi omuzlarınızda taşıyorsunuz. Devletimizin, şehirlerimizdeki tutan elleri, hizmete koşan ayakları, şefkatle bakan gözleri, hakkı işiten kulakları ve hisseden kalbi konumundasınız. Sizler, bizler, 15 yıldır Türkiye'yi takip eden değil takip edilen bir ülke haline getirmek için büyük gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çıktığımız bu kutlu yolculukta hepimize önemli görevler düşüyor."

Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına da değinen Yıldırım, son günlerde Amerika ile yaşanan vize krizinin gündemin sıcak konularından birini oluşturduğunu dile getirdi.

Amerika'nın diplomatik misyonlarının güvenlik zafiyetini öne sürerek, vize işlemlerini askıya aldığını duyurduğunu anımsatan Yıldırım, "Biz de yakışanı yaptık, mütekabiliyet esasına dayanarak aynı karşılığı verdik. Temennimiz, iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu elden bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, ülke ve milletin, istikrarı bozmaya çalışan e-muhtıra, gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimi ve 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ile birçok kez sindirilmeye çalışıldığını belirtti.

Ülkenin bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle hedef ülke konumuna getirildiğinin altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bütün bu gelişmeleri dikkate alarak, özellikle terörle mücadelede olay sonrası operasyon yaklaşımını bırakıp, kesintisiz operasyon yöntemine geçerek, faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Başka bir deyişle müdafaa anlayışı ile değil taarruz anlayışı ile terörle mücadeleye devam ediyoruz. Bir yandan dağda terörist kovalıyor, şehirde spor salonu, okullar açıyoruz, hizmet tesislerini hizmete veriyoruz. Fabrikalarda kendi silahımızı, insanlı ve insansız hava araçlarımızı üretiyoruz.

Son bir yılda teröre karşı, teröristlere karşı 178'i büyük olmak üzere toplam 42 bin 650 operasyonu başarıyla gerçekleştirdik. Bu faaliyette 298 bin polis, asker ve güvenlik korucusu aktif görev aldı. Son iki yıl içerisinde terörle mücadelede muazzam bir uyum mevcuttur. Asker, polis, jandarma, bütün birimler birbirleri ile dayanışma halinde uyumlu bir şekilde bu mücadeleyi başarıyla devam ettirmektedir. Şehirde ve kırsalda PKK bölücü terör örgütüne karşı net bir saha hakimiyeti tesis edilmiştir. Bölücü örgütün yollara mayın döşemesini engellemek amacıyla güvenli yollar projesini de başlatmış bulunuyoruz. Bu bağlamda, toplamda 2 bin kilometreyi aşan yolu güvenlik yolları kapsamında ele aldık ve inşa ettik."

Başbakan Yıldırım, uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarıyla da örgüte ağır darbe vurularak, finans kaynaklarını lojistik desteklerini önemli ölçüde kısıtladıklarını vurguladı.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :