Büyüme rakamları

Büyüme rakamları

SETA Uzmanı Prof. Dr. Karagöl:- "İç ve dış piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, uluslararası ekonomi kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik ön yargılı kararları ve 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi neticesinde üçüncü çeyrekte ekonomide

ANKARA (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "İç ve dış piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, uluslararası ekonomi kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik ön yargılı kararları ve 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi neticesinde yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide yüzde 1,8 daralma görülmüştür." ifadelerini kullandı.

Karagöl, yazılı açıklamasında, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Küresel gelişmelerin, gelişmekte olan ekonomiler aleyhine işlediği bu süreçte Türkiye'nin 15 Temmuz'da darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Karagöl, darbe girişiminin başarısız olması ve sonrasında ekonomideki negatif etkisini azaltmaya yönelik uygulamaların ülke ekonomisinin hızla toparlanmasını sağladığını belirtti. Karagöl, ekonomi yönetiminin tedbirlerle hem ulusal hem de uluslararası piyasalara güven veren bir profil çizdiğine, güçlü makroekonomik göstergelere sahip ekonominin başarısız darbe girişiminin olumsuz etkilerini bertaraf ettiğine işaret etti.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyet kollarına göre GSYH gelişme hızları incelendiğinde, imalat sanayi sektörünün gelişim hızının yüzde 3,2 azaldığını hatırlatan Karagöl, bu daralmanın üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme performansını doğrudan etkileyen faktörlerin başında geldiğine dikkati çekti. Karagöl, üçüncü çeyrekte mal ve hizmet ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7, iç taleple ilgili en önemli göstergelerden biri olan hanehalkı nihai tüketim harcamalarının yüzde 3,2 azalırken, devletin nihai tüketim harcamalarının yüzde 23,8 artış gösterdiğini kaydetti.

Hanehalkının nihai tüketim harcamalarının azalmasında 15 Temmuz darbe girişiminin etkili olduğuna işaret eden Karagöl, şöyle devam etti:

"İç ve dış piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, uluslararası ekonomi kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik ön yargılı kararları ve 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi neticesinde yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide yüzde 1,8 daralma görülmüştür. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin olumsuz etkileriyle beraber Türkiye ekonomisinin 27 çeyreklik kesintisiz ekonomik büyüme performansı kesintiye uğramıştır. Ekonomik büyüme oranında yaşanan düşüşte ihracat performansındaki daralma etkili olmuştur. Ortadoğu'da kaos ortamının devam ediyor olması ve en büyük ihraç pazarı olan Irak'a yapılan ihracatta düşüşünün devam etmesi Türkiye’nin ihracat rakamlarını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür."

Türkiye'nin hedeflenen ekonomik büyüme oranlarına ulaşabilmesi için ülkenin ihracat performansını artıracak pazar arayışlarına girmesi gerektiğini ifade eden Karagöl, "Politika yapıcılarının Türkiye ekonomisinin sorunlu alanlarını oluşturan tasarruf, katma değerli üretim ve Ar-Ge konularına odaklanması gerekmektedir. Halihazırdaki ulusal ve uluslararası olumsuz tabloya rağmen, Türkiye'nin kamu ekonomisindeki sağlam göstergelerinin ileriki dönemlerde gerçekleşecek ekonomik büyüme performansına olumlu etki sağlaması beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :