Büyükelçi Koç'tan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ne ziyaret

Büyükelçi Koç'tan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ne ziyaret

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç, Türk girişimcilerce 2004'te kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin Rektörü Türe'yi ziyaret etti- Koç: "(FETÖ okulları) bu okullardan mezun olan öğrencilerin hiçbir şekilde ne Türkiye'de ne de Bosna Hersek't

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) okullarından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de ve Bosna Hersek'te gelecekleri olmadığını ifade etti.

Koç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Türk girişimcilerce 2004'te kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe'ye nezaket ziyaretinde bulundu.

Görüşmenin ardından AA muhabirine açıklama yapan Koç, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaklaşık bir yıl geçtiğini anımsatarak, darbe girişiminin milletin iradesi ve kararlılığıyla ne şekilde aşıldığını ve burdaki yansımalarının neler olduğunu anmak ve Türkiye'nin gücünün hangi noktalarda olduğunu göstermek üzere Bosna Hersek'te bir dizi etkinlikler düzenlendiğini hatırlattı.

Söz konusu etkinliklerin ülkedeki Türk kurumlarının ortak çalışmalarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini aktaran Koç, bu kurumlardan birinin de IUS olduğunu ve bugünkü ziyaretin bir amacının da ortak çalışmalarından dolayı IUS'a teşekkür etmek maksatlı olduğunu dile getirdi.

- "IUS eğitim bakımından Bosna Hersek'te bulunan en güçlü adres"

Koç, IUS'un Türkiye'nin tanıdığı ve eğitim bakımından şu an Bosna Hersek'te bulunan en güçlü adres olduğunu belirterek, "Bu farkındalığı yaratmak ve belirtmek için Sayın Rektörümüzü ziyaret ettik. Bu hislerimizi kendisiyle paylaştık." diye konuştu.

İleriki dönemde IUS'un daha da güçlü olacağını ifade eden Koç, Türe ile projelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Koç, amaçlardan birinin de Bosna Hersek'teki FETÖ okullarının sona erdirilmesi ve kapatılması olduğunu vurgulayarak, özellikle Bosna Hersek vatandaşlarına, çocuklarını bu okullardan almaları gerektiği mesajını verdi.

- "FETÖ okullarından mezun olanların ne Türkiye'de ne de Bosna Hersek'te gelecekleri yok"

Ülkedeki FETÖ'ye bağlı okulların Türkiye ile diploma denkliği bulunmadığını hatırlatan Koç, "Bu okullardan mezun olan öğrencilerin hiçbir şekilde ne Türkiye'de ne de Bosna Hersek'te gelecekleri yok." dedi.

Koç, bu okullarda okuyanların ne Türk kurumlarında ne üniversitelerinde çalışma ve akademik hayatlarına devam etme gibi bir imkanlarının da bulunmadığını kaydederek, öğrencilerin Türkiye tarafından tanınan, bilinen okullarda öğretimlerine devam etmelerini ve geleceklerini Türkiye'de görenlerin de bunlara dikkat etmesi gerektiği mesajını verdi.

- IUS'ta kapsamlı burs imkanı

Prof. Dr. Türe ise, kuruluşunun 13'üncü yılında IUS'un önemli atılımlar yaptığını, üniversitenin akademik kadrosunu bu yıl yeni 15 öğretim üyesi ile zenginleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'den gelecek öğrencilere yönelik burs politikalarında çok köklü ve olumlu değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Türe, öğrencilerin IUS'un sunduğu yüzde 50, 75 ve tam burs imkanlarından faydalanabileceklerini dile getirdi.

Türe, IUS'a gelecek öğrencilerin çok iyi bir şekilde İngilizce öğrenebileceğine dikkat çekerek, okuldaki İngilizce hazırlık okulunun bu anlamda son derece donanımlı olduğunu söyledi.

- IUS'u LYS broşüründe bulabilirler

IUS'a gelecek öğrencilerin uluslararası bir ortamda 50 farklı ülkeden gelen diğer öğrencilerle birlikte eğitim alacağını aktaran Türe,"Farklı kültürler, inançlar ve dinlerden gelenlerle yaşamak, onların vizyonlarını, ufuklarını açıcı çok değerli bir etki gösteriyor. Bu gibi unsurlar onların girişimci ruhlarını geliştiriyor burada." diye konuştu.

Türe, tarihsel ve kültürel benzerliklerden dolayı Türkiye'den gelen öğrencilerin kendilerini burada yabancı hissetmediğini ifade ederek, bunun öğrenciler açısından çok önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

Öğrencilerin IUS'u Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) broşüründe bulabileceklerini aktaran Türe, adayların Mühendislik ve Hukuk dışındaki bütün programlara LYS broşürü üzerinden merkezi yerleştirme sistemi ile gelebileceklerini anlattı.

Türe, bu yıl Türkiye'den 300 öğrenci beklediklerini kaydederek, okula başvuru süreçleri devam ettiğini ve kayıtların Eylül ortasına kadar süreceğini belirtti.

Rektör Türe, IUS öğrencilerinin Türkiye'de bir denklik problemi yaşamadığını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :