Büyükbaş hayvanlarda "mikroçip"le üreme

Büyükbaş hayvanlarda "mikroçip"le üreme

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci:- "Tüp bebek tedavisinde kullanılan "mikroçip" yöntemi, büyükbaş hayvanların üreme oranını arttırmak için kullanılacak"

İZMİR (AA) - ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci, tüp bebek tedavisinde kullanılan "mikroçip" yönteminin büyükbaş hayvanların üreme oranını arttırmak için de kullanılacağını belirtti.

Demirci, İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Türkiye'nin ilk özel boğa sperm üretim tesisinde düzenlediği basın toplantısında, geliştirdiği "çiple suni tohumlama" yöntemini anlattı.

Ürettikleri çiplerin, sperm sayısındaki yetersizlik nedeniyle bebek sahibi olmayan çiftlere yönelik tüp bebek tedavisinde kullanıldığını, bu çiplerin nitelikli spermlerin seçilmesini sağladığını, böylece kaliteli doğumun elde edildiğini ifade eden Demirci, yöntemi büyükbaş hayvanlarda da uygulamaya başladıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Yöntemin, büyükbaş hayvanlarda ilk kez İzmir'de kullanıldığını savunan Demirci, şunları söyledi:

"Biz suni normal tohumlamada spermleri olduğu gibi alıyoruz. İçlerinden en hızlı koşabilenleri, en fonksiyonel olanlarını seçmiyoruz. Biz seçen bir sistem geliştirdiğimiz için milyonlarca sperm arasından en kalitelilerini seçmeye çalışıyoruz. Normal spermlerin hareketliliğine, seçtiğiniz canlı sperm kalitesine baktığınız zaman bu yüzde 60-70 gibi bir orandayken bizim çipten geçirdiğimiz spermlerde hem hareketlilik değerleri hem doğru yüzüş kapasitesi ki bu doğum başarısını direk etki edebilen bir şey yüzde 20 oranında daha fazla başarı sağlıyor. Bunun doğumlarda etkisini kullandıkça göreceğiz. Hayvan marketlerine yeni teknolojiyi sunuyoruz."

Mikroçip yöntemini tesislerinde uygulayan Egevet kurucu ortağı Ahmet Gedik de sistem sayesinde gebeliklerdeki yüzde 60 başarı oranının yüzde 85'e yükseleceğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :