"Buradaki soğuk Suriye'deki savaştan iyidir"

"Buradaki soğuk Suriye'deki savaştan iyidir"

Hayatta kalmak için yanlarına alabildikleri az sayıda eşyayla güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir bölümü, İzmir'in Torbalı ilçesinde kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşıyor- Suriyeli Azzo: - "Burada sadece soğuk v

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kurdukları çadırlarla yaşayan bazı Suriyeliler, soğuk hava ve zorlu yaşam koşullarına rağmen güvende olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Hayatta kalmak için yanlarına alabildikleri az sayıda eşyayla güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bazıları İzmir'in Torbalı ilçesinde kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşıyor. Uç uca bağladıkları naylon ve bezlerden oluşturdukları çadırlarda barınan sığınmacılar, hem tarım işinde çalışarak hem de kentteki hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunuyor.

Suriyeli Ali Azzo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rakka'da artan çatışmalar sonrası 3 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini, Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki akrabalarının yanına yerleştiklerini anlattı.

Orada yakınları tarafından kendilerine barınma ve yaşam imkanlarının sunulduğunu vurgulayan Azzo, çalışma umuduyla İzmir'e geldiklerini, 7 çocuğu ve annesiyle Torbalı ilçesindeki tarlalarla çalıştıklarını ifade etti.

Azzo, Türkiye'ye sadece elbiselerini alarak gelebildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Allah razı olsun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bize sahip çıktı. İş bulmak için buraya geldik, burada tarlada pırasa, domates, kereviz, lahana ekim işinde çalışıyoruz. Hava soğuk, çadırlarla sobayla ısınmaya çalışıyoruz. Burada sadece soğuk var, onu da idare ederek geçiriyoruz ama Suriye'de savaş var. Buradaki soğuk Suriye'deki savaştan iyidir. Orada insanlar perişan halde. Yemek yok, su yok. Türkiye'de olduğumuz için çok memnunuz. Hayattayız çok şükür."

10 yaşındaki Emine Azzo ise Türkçeyi 3 ay gittiği okulda öğrendiğini, şu anda ise tarlalarda çalıştığı için okula gidemediğini ifade etti.

Öğretmen olmak istediğini dile getiren Emine Azzo, ülkesindeki savaşın bir an önce bitmesi temennisinde bulundu.

- "Suriye'de olsaydık başımıza bomba düşmüştü"

Suriyeli Ali Musa ise Haseki'den 2 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini bir süre Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşadıklarını belirterek, tarlalarda çalışmak için 7 ay önce Torbalı ilçesine geldiklerini belirtti.

Kendilerine yaşama şansı verdiği için Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade eden Musa, "Burada çadırlarda yaşıyoruz ama çok şükür iyi durumdayız. Bir lokma ekmek bulabiliyoruz ama Suriye'de olsaydık şimdi başımıza bomba düşmüştü Allah Erdoğan'dan razı olsun." şeklinde konuştu.

- Yardımseverler el uzatıyor

Kendi kurdukları çadırlarla yaşayan Suriyelilere el uzatan "Umut Sende İzmir" grubu kurucularından Arzu Ünsal, hayırseverlerin desteğiyle topladıkları malzemeleri zor şartlarda olan Suriyeli ailelere ulaştırdıkları belirtti.

Suriyelilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çaba sarf ettiklerini anlatan Ünsal, "Savaştan kaçıp ülkemize gelen Suriyelilere biz de yardımseverlerin desteğiyle onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz, imkanlarımız ölçüsünde buraya battaniye, ayakkabı, kıyafet, yiyecek malzemesi getiriyoruz. Çocuklara oyuncak getirip onları sevindirmeye yaralarını bir nebze de olsa iyileştirmeye çalışıyoruz. Hayırseverlere yaptıkları destekten dolayı teşekkür ediyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :