Bulgaristan'da DOST Partisi'ne Türkçe engeli

Bulgaristan'da DOST Partisi'ne Türkçe engeli

DOST Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan, resmi kayıt başvurusunun reddedilmesini temyize götürdüklerini açıkladı

SOFYA (AA) - Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi'nin Genel Başkanı Lütfi Mestan, partinin resmi kayıt başvurusunun Türkçe ismi nedeniyle reddedilmesi kararını temyize götürdüklerini açıkladı.

Mestan, Sofya Şehir Mahkemesi'nin ret kararını Yüksek Temyiz Mahkemesi'ne götürdüklerini belirterek, "Bulgaristan bir hukuk devletidir. Temyiz Mahkemesi'nin kararının, ülkemizin anayasası ve yasalarıyla uyumlu olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Geçmişte lideri olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi'nden ihraç edilen Mestan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Sofya Şehir Mahkemesi'nin ret kararının gerekçelerinin savunulacak bir yanı olmadığını da kaydetti.

Mestan, Bulgaristan'da kayıtlı birçok siyasi partinin kısa adlarının, yabancı sözcüklerden oluştuğunu, öte yandan adli organlarının bunu "sakıncalı görmediğini" belirterek, "Sofya Şehir Mahkemesi'nin ret kararı kayıtlı 15 bin üyemizin enerjisini etkilemez." diye konuştu.

Lütfi Mestan, son dönemde kendisini ve partisinin üyelerini hedef alan hakaretlere karşı net bir tavır göstereceğini dile getirerek, "Bundan böyle bizlere 'hain' ve 'casus' diyenlerin hakaretlerine göz yummayacağım. Şahsıma hakaret eden Bulgaristan Ulusal Tarih Müzesi'nin Genel Müdürü Bojidar Dimitrov'a tazminat davası açtım." dedi.

İlk kurultayını 14 Nisan'da düzenleyen ve resmi kayıt süreci için Sofya Şehir Mahkemesi'ne başvuran DOST Partisi'nin kaydı, ismi Türkçe olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Mahkemenin kararında DOST Partisinin kurucularının çoğunluğunun Türk olduğu belirtilmiş, Siyasi Partiler Yasası gereğince etnik ve dini temele dayalı parti kurma yasağı hatırlatılmıştı.

Lütfi Mestan, geçen yıl sonunda düşürülen Rus uçağı hakkında parlamentoda NATO yanlısı konuşmasının ardından 2 buçuk yıl liderliğini yaptığı HÖH'ten ihraç edilmişti.

Mestan, kendisine destek vererek HÖH'den ayrılan beş milletvekiliyle DOST Partisi'nin kuruluş çalışmalarına başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :