"Bu sezon balın kalitesi güzel olacak"

"Bu sezon balın kalitesi güzel olacak"

Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Yıldız:- "Bu sene havalar yağışlı gittiği için bal rekoltesi düştü ancak balın kalitesi çok güzel olacak"- "Arıcılarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da çok ciddi masraflar yaptı. Beklentimiz tüm arıcılarımızın

ORDU (AA) - Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Azmi Yıldız, bu sene havaların yağışlı gitmesi nedeniyle bal rekoltesinin düştüğünü ancak balın kalitesinin çok güzel olacağını söyledi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal hasadının hem arıcılara hem de vatandaşlara hayırlı olmasını temenni etti.

Ordu'nun, bal üretiminde Türkiye'nin can damarı olduğunu ifade eden Yıldız, "Ordu, Türkiye’de en çok arıcının olduğu ildir. Arıcılarımız 15 Mayıs'tan itibaren yaylalara gider. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Muğla, Aydın ve diğer bölgelerde dolaşır." dedi.

Karadeniz'den çeşitli bölgelere giden birçok arıcının bal hasadında sona yaklaştığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Hasat döneminde süzmeden çıkan olgunlaşmış balları arıcılarımız alır ve 30 Ağustos ve 15 Eylül'e kadar olgunlaşması için bekletir. Çerçevelerin son bal sağımını yaparlar. Onları da aldıktan sonra satışa sunarlar. Kovanlardan bal hasadı yapan arıcılarımız, bu balları gerek süzme gerekse çerçeveli şekilde hazırlayarak satışa hazır hale getiriyor. Bal hasadı bitince de arıcılarımız memleketlerine dönmeye başlar."

Bu yıl bal üretiminde düşüş gözlemlendiğini dile getiren Yıldız, "Bu sezon bal rekoltesinde yüzde 30 civarında düşüş bekliyoruz. Bu sene havalar yağışlı gittiği için bal rekoltesi düştü ancak balın kalitesi çok güzel olacak. Fiyat belirsizliği var. Rekolte düşüşüne bağlı olarak çiçek balı fiyatlarında artış olabilir. Arıcılarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da çok ciddi masraflar yaptı. Beklentimiz tüm arıcılarımızın emeklerinin karşılığını almasıdır." diye konuştu.

Yıldız, sağlıklı yaşam için bal tüketilmesini tavsiye ederek, "Vatandaşlarımız sağlıklı yaşam için yatmadan önce balı sulayarak içmeli. Sabah ilk olarak bir kaşık bal yedikten sonra kahvaltı yapsınlar." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :