Bozdağ, AA Editör Masasına konuk oldu

Bozdağ, AA Editör Masasına konuk oldu

Adalet Bakanı Bozdağ: (3)- "(FETÖ) Deşifre oldu artık, istihbarat okulları zinciri artık faş olmuştur. Türkiye'de artık bu iş bitmiştir, başka ülkelerde de bitmiştir. Onun için buna yatırım yapmak, akıllı bir ülkenin yapacağı bir iş kesinlikle değildir" -

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin, "Deşifre oldu artık, istihbarat okulları zinciri artık faş olmuştur. Türkiye'de artık bu iş bitmiştir, başka ülkelerde de bitmiştir. Onun için buna yatırım yapmak, akıllı bir ülkenin yapacağı bir iş kesinlikle değildir." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bozdağ, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD'ye gönderdikleri dosyaya bakıldığında bu işin arkasında değil, içinde sevk ve idarecisinin bizzat Fetullah Gülen olduğunu ispat eden yeterinden fazla delil olduğunu bildirdi.

Bozdağ, "ABD yönetimi iade ederse bu siyasi karardır. Ama iade etmek istemezse de pek çok bahane bulabilir. O bahaneler onun kararının hukukiliğini göstermez. İade etmeme kararı da siyasi karardır." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile ABD'nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu sürekli dile getirdiklerini vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bu kadar insanın ölümüne, bu kadar insanın yaralanmasına, Türk ordusunun, Türk demokrasisinin böylesine büyük bir itibar kaybına yol açan büyük bir tehlike ve tehdidin içerisine ülkemizi sokan bu kişiyi himaye etmeyip, Türkiye'ye iade etmesini beklemek bizim hakkımızdır. ABD'nin de bunun Türkiye ile olan ilişkileri nedeniyle vermesi doğal olandır, doğru olandır. Ama eğer vermezse o zaman ABD bir teröriste Türkiye'yi feda etmiş olacaktır. Biz diyoruz ki Türkiye ve Türk halkının dostluğu mu ABD için önemli yoksa Fetullah Gülen'in dostluğu mu ABD için önemli? Bu kararda bunu da göreceğiz. Artık Fetullah Gülen ABD içinde başka bir ülke içinde kullanışlı bir maşa olma vasfını yitirmiştir. Bundan sonra Türkiye'de Fetullah Gülen üzerinden Türkiye'nin içine ve dışına doğru bir operasyon yapma ihtimali yok. Çünkü millet FETÖ'cü olan herkesle arasına mesafe koymuştur. Toplum artık bu canavarlaşmış terör örgütüne karşı bütün imkan ve kabiliyetleriyle teyakkuz haline geçmiştir. Herkes kapılarını kapatmıştır. Başka ülkeler için de öyle."

- "Bu örgütün ele başı bu bilgileri kime aktarıyor?"

Artık herkesin Gülen'in okullarının istihbarat elamanı yetiştirir gibi insan yetiştirdiğini, bazı ülkelere bilgi aktarımı yapıldığını bildiğini aktaran Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

"İşte Türkiye'de Genelkurmay Başkanının özel kalemi, emir subayı, yakın koruması, uzak koruması, Cumhurbaşkanının yaveri, bütün bunlar devletin en mahrem yerleri. O kadar incelenen yerlere bu okullardan ve bunların yetiştirdiği insanlar giriyor. Sınavlarda soru çalarak veya çalmayarak, orada görev alıyor. Kozmik odaya herkes girebilir mi? Ama düşünün o insan orada görevli, orada bilgileri alıyor ağabeyine aktarıyor, o alıyor daha öbürüne, o kime aktarıyor. Şimdi Kazakistan'da veya Pakistan'da, Etiyopya'da okuyanlar, yetişenler devlet içinde önemli yerlere gelince...İnsanlar bakıyor, din eğitimi veriyor modern eğitim veriyor o zaman güveniyorlar buraya. Devlette nüfuzlu yere gelince oradaki bilgiler toplanıyor 'abiler' vasıtasıyla bütün devletin en mahrem bilgileri bu örgütün ele başına gidiyor. Bu örgütün ele başı bu bilgileri kime aktarıyor. Cemaatin menfaati için mi kullanıyor?"

- "İstihbarat okulları zinciri artık faş olmuştur"

Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ'ye ilişkin "cemaat" kelimesinin kullanılmasının diğer yapılara saygısızlık olarak gördüğünü, bu dil alışkanlığından hala çıkılamadığını, bunlara "cemaat" dememek gerektiğini bildirdi.

"Terör örgütünün lideri 'eğitimle uğraşıyorum' diyor ya... Elde ettikleri bu istihbari bilgiler, matematiği, fiziği daha iyi anlatmak için mi yarıyor? 'Yok biz din eğitimi ile uğraşıyoruz.' O zaman tefsir, hadis kitapları yazmak, yoksa peygamberi daha iyi anlamak için yazılan kitapların daha iyi olmasını mı sağlıyor? Bu istihbarat bilgileri, askeri kabiliyetler ve devletin teknolojik gelişmesi ne işine yarar?" diyen Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dinlemelerde görüyoruz. Bütün siyasileri dinliyorlar. Niye dinliyorsunuz, ne işinize yarar sizin? Hangi yapının işine yarar bu? Bunlar sadece başka devletlerin işine yarar. O zaman ne oluyor? İşte Türkiye'nin içinde yetiştirdiği, bu örgüte üye yaptığı ve 'gözünü kırpmadan vur' dediğinde vuran bu yapılar o bilgiyi topluyorlar bir hiyerarşi içinde üstlerine aktarıyorlar, onlar da Pensilvanya'daki zata aktarıyorlar. Pensilvanya'daki zat bu bilgileri ne yapıyor, orada stoklayıp orada mı tutuyor, yoksa ona bakanlara aktarıyor mu, onu da ben bu milletin takdirine bırakıyorum. Ben diyorum ki, bu örgüt sadece Türkiye açısından değil başka ülkeler açısından da kullanışlı bir maşa olma vasfını kaybetmiştir. Deşifre oldu artık, istihbarat okulları zinciri artık faş olmuştur, Türkiye'de artık bu iş bitmiştir, başka ülkelerde de bitmiştir. Onun için buna yatırım yapmak akıllı bir ülkenin yapacağı bir iş kesinlikle değil."

Bozdağ, bu konuda herkesin değerlendirmesini beklediğini, özellikle ABD'li yetkililerin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha ileriye gitmesi için ve iki ülke hukukunun daha üst noktada muhafazası için Gülen'i Türkiye'ye, "amasız, fakatsız" iade etmesi gerektiğini belirtti.

- "ABD karşıtlığı zirve yapmış durumda"

ABD'nin Gülen'i iade etmediği takdirde Türkiye-ABD ilişkilerinin olumsuz etkileneceğine işaret eden Bozdağ, şöyle dedi:

"Devletler arası ilişkiler etkilenir, bunun bir şekilde tamiri olur ama tamir edilemeyecek bir şey var. Türkiye'de ABD'ye karşı halkta çok ciddi rahatsızlıklar var. ABD karşıtlığı zirve yapmış durumda. Şu anda bu nefret boyutuna gidiyor. Şimdi sadece FETÖ'den ibaret Türkiye'yi görüyorsa yanılıyor. ABD'de senatörleri para ile satın alan, İngiltere'de milletvekillerine parayla Türkiye aleyhine yatırım yaptıran, pek çok seçimde senatörlere destek veren bir yapı değil artık. Onu görüyor insanlar. Türkiye'de onun bir karşılığı yok. Şimdi, modern giyimli, dil bilen, iyi eğitimli... Onlara baktığında sanki Türkiye'de herkesi onlar gibi algılıyorlarsa o zaman CIA işini yapmıyor demektir. Türkiye'de FETÖ'nün gücünü doğru aktarmıyorlar demektir ABD'li yetkililere. Doğru aktarmış olsalar eminim ki FETÖ ile ABD yönetimi ilişkilerini şimdiye kadar çoktan keserdi çünkü FETÖ'nün Türkiye'de ve başka yerlerde itibarını sıfırladığını, başkalarını sıfırlamaya çalışırken kendi itibarını sıfırladığını ve artık ne ABD'ye ne de başka bir ülkenin lehine herhangi bir artı değer getirmeyeceğini şimdiye çoktan görürdü. Ortadaki bilgi akışında da sağlıklı şeyler olmadığına inanıyorum. Umarız ki bundan sonraki süreçte ABD yönetimi bu konuyu yeniden ele alır ve Türkiye'nin ve Türk halkının dostluğunu daha çok önemser."

- "Takdir etmeleri şart değil"

Bozdağ, ABD içinde demokrasiye inanan insanların da bu duruma karşı çıktığını, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli iradenin demokrasiyi benimsemiş her ülkenin ortak değeri olduğunu vurguladı.

Bu değerlerin AB'nin de ortak değeri olduğuna dikkati çeken Bozdağ, bu değerlerin Avrupa Birliği'ni ve ABD'yi ayakta tuttuğunu belirtti.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Eğer bu değerleri yok etmek isteyen birisi var ve öte yandan insanlar canı pahasına bu değerleri koruyorsa, yok edene karşı tavrımız ortak olmalı, koruyanlara karşı desteğimiz ortak olmalı. Maalesef Türkiye bu anlamda halkıyla beraber demokrasi destanı yazmasına rağmen ne ABD'den ne de başka ülkelerden yeteri kadar bir takdirlik almamıştır ama takdir etmeleri şart değil bizim için. Biz inandığımız için, devletimiz, milletimiz için bunu yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz ama Türk halkının ABD'ye karşı bakışının olumsuzlaşması Amerika karşıtlığının Türkiye'de artması bunun nefrete doğru ilerlemesini durdurmak ABD'nin elindedir. Bunu yaparsa bunu frenleyecektir. İki ülke halkı arasında olumsuzluğa yol açan, halkları olumsuz etkileyen bu tutumu ABD'nin bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum. ABD yetkililerinin de ben gözden geçireceğine inandığımı ifade etmek isterim çünkü ABD büyük bir devlettir. Sonunda bu büyük devlet, o büyüklüğünün gereğini yapacaktır. Bu Fetullah Gülen teröristini Türkiye'ye iade edeceğine inanıyorum."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :