BM'ye yardım koridoru açılması çağrısı

BM'ye yardım koridoru açılması çağrısı

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Gerem: - "BM'nin yapacağı öncelikli iş insani yardım koridorunu güvenli hale getirmesidir. İnsani yardımın yasaklanması ölüme terk etmek anlamına geliyor" - Platform sözcüsü Mert: - "Koridor açılırsa Türkiye'den c

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Merkezi Şanlıurfa'da bulunan ve iç savaşın başladığı günden bu yana Suriye'ye en fazla yardım gönderen kuruluşların başında gelen İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki insani yardım operasyonlarını askıya almasının insanları ölüme terk etmek anlamına geldiğini söyledi.

Gerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'ye 6 yıl içerisinde 267 tır insani yardım gönderdiklerini belirtti.

Hayırsever Türk milletinin insani yardım konusunda platforma yıllardır ciddi destek verdiğini ifade eden Gerem, son 2 ayda ise insani koridorun olmaması nedeniyle yardımların sağlıklı şekilde sınır ötesine ulaştırılamadığını belirtti.

- "Son giden yardımlar bazı güçler tarafından bombalandı"

BM'nin bir an önce insani yardım koridorunu güvenli hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Gerem, "Özellikle son giden yardımlar bazı güçler tarafından bombalandı. 20'ye yakın tırda 12 kişinin şehit olması bizi son derece üzmüştür. BM'nin yapacağı öncelikli iş insani yardım koridorunu güvenli hale getirmektir. İnsani yardımın yasaklanması ölüme terk etmek anlamına geliyor. BM'nin, 'Suriye'de 20 tır insani yardım bombalandı' diye yasak getirmemesi lazım. Çoluk, çocuk insanlar aç ve susuz orada perişan durumdalar. Bütün dünyaya özellikle Batı'ya BM'ye şu andaki koalisyon güçlerinin birinci öncelikli işi mağdur durumdaki kişilere insani yardımın sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak olmalıdır." diye konuştu.

Gerem, Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde ise Suriye'ye bir insani yardım koridorunun açılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Suriye'ye insani yardımın ulaştırılabilme imkanının hala olduğuna inandıklarını anlatan Gerem, "BM'nin güvenilir bölge oluşturmasını temenni ediyoruz. İnsani yardım gibi çok önem arz eden bir konuda BM'nin yasak getirmesi kabul edeceğimiz bir konu değil." dedi.

- "İşlerimiz zorlaşıyor"

Platformun sözcüsü Yusuf Mert de yardım operasyonlarının askıya alınmasını üzüntüyle öğrendiklerini kaydetti.

Atme bölgesinde uzun süredir sınır kapısının açılmaması nedeniyle yardımların Suriye'nin iç kesimlerine ulaştırılamadığına değinen Mert, şöyle devam etti:

"Koridor açılmayınca işlerimiz zorlaşıyor. Suriye kırsalında olan çadır kentlerde fırınlar var oraya un gönderemiyoruz. Orada mağdur olan aileler çok zor şartlarda. Bugün bile yüzlerce telefon geldi, yardım bekliyorlar. Bizden yana sorun yok insani yardım malzemelerimiz var ama giriş sorunlu. İnşallah o sorun çözülür. BM'den düzenli ve güvenli bir şekilde koridor oluşturulmasını istiyoruz. Koridor açılırsa Türkiye'den ciddi manada insani yardım ulaşmaya devam eder."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :