BM'den Arakan'da soruşturma talebi

BM'den Arakan'da soruşturma talebi

BM Myanmar Koordinatörü Renata Lok-Dessallien, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı insan hakları ihlalleriyle ilgili siyasi baskıdan uzak soruşturma açmasını istedi

YANGON (AA) - Myanmar hükümetine, geçen ay başında sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından çatışmaların patlak verdiği ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde ölümler ve insan hakları ihlalleriyle ilgili güvenilir bir soruşturma başlatılması çağrısı yapıldı.

Çarşamba günü Arakan'daki Maungdaw ve Buthidaung kasabalarını ziyaret eden 10 kişilik Birleşmiş Milletler (BM) heyetinde yer alan BM Myanmar Koordinatörü Renata Lok-Dessallien, Yangon'da düzenlediği basın toplantısında, eyaletteki saldırılar ve askerlerin Arakan Müslümanlarına (Rohingyalar) tecavüz edip öldürdüğü iddialarıyla ilgili hükümetten siyasi baskıdan bağımsız bir soruşturma açılmasını istedi.

BM heyetinin ziyaretinin soruşturma amaçlı olmadığı vurgulayan Lok-Dessallien, "Ziyaret daha kapsamlı bir erişimin sadece ilk adımı. Bölgedeki durumun net resminin ortaya çıkması için hükümetin, çatışmalarla ve sonuçlarıyla ilgili güvenilir ve bağımsız bir soruşturma başlatmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Lok-Dessallien, eyaletteki yetkililerin, çoğunlukla yerlerinden edilmiş Rohingyaların yaşadığı söz konusu kasabalara "bir veya iki gün" içinde yardımların ulaşacağı teminatı verdiğini belirtti.

Myanmar hükümetinin, yabancı diplomatlar ve yardım görevlilerinin Arakan'a girmelerine izin verdiğini söyleyen Lok-Dessallien, hükümetin hafta başında, yabancı diplomatlarla BM ve Avrupa Birliği yetkililerini Arakan'a davet etmesine rağmen, yardım görevlileri ve basın mensuplarının eyalete girişinin ciddi biçimde kısıtlandığını ifade etti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) çarşamba günü yapılan açıklamada, BM heyetinin Arakan'da şiddet olaylarının yaşandığı yerlerde iki günlük incelemelerde bulunduğu kaydedilmişti. Bölgede yaşanan şiddet olaylarının ardından 9 Ekim'den beri yardım girişi izni verilmediği ifade edilen açıklamada, 150 binden fazla kişinin yardıma ulaşamadığı, 3 binden fazla çocuğa da "aşırı derecede yetersiz beslenme" tanısı konulduğu belirtildi.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü.

Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş ve çatışmalar çıkmıştı. Bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmezken, Arakan Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eyaletteki çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler