BM Nikaragua'da şiddet olaylarından endişeli

BM Nikaragua'da şiddet olaylarından endişeli

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell:"Nikaragua'da devam eden şiddet olaylarından dehşete düştük"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da düzenlenen ve şimdiye kadar 16 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerdeki şiddet olaylarından endişe duyduğunu bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nikaragua'da sosyal güvenlik reformuna karşı nisan ayında başlayan gösterilerin yedinci haftasına girdiğini belirterek, "Nikaragua'da devam eden şiddet olaylarından dehşete düştük." dedi.

Sözcü Throssell, ülkede bu hafta meydana gelen olaylarda en az 16 kişinin yaşamını yitirdiğini, 100'den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

"Ölenlerin çoğunun polis ve hükümet yanlısı silahlı gruplar tarafından vurulduğu şeklindeki gelen bilgiler çok endişe verici." diyen Throssell, öldürülenlerin arasında çocukların da olduğunu aktardı.

Throssell, ülkede 18 Nisan'dan bu yana devam eden gösterilerde en az 100 kişinin yaşamını yitirdiğini, binden fazla kişinin yaralandığını kaydetti.

- En fazla can kaybının yaşandığı iç karışıklık

Nikaragua'da kararnameyle kabul edilen sosyal güvenlik reformları çerçevesinde çalışanların emeklilik katkı paylarını artıran ve yardım ödeneğinde kesinti öngören yasal düzenleme hayata geçirilmişti.

Bunun üzerine işçi ve emekliler nisan ayında protestolara başlamış, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirmişti.

Nisan ayındaki gösteriler, Ortega iktidarında Nikaragua'da en fazla can kaybının yaşandığı iç karışıklık olarak gösteriliyor.

Nikaragua'da 1970'lerde Anastasio Somoza iktidarının devrilmesine yardım eden eski Sandinista gerillası Ortega, göstericiler arasına suçlular ve çete üyelerinin sızdığını savunurken, muhalif aktivistler Devlet Başkanı'nı halkı baskı altında tutmakla suçlamıştı.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :