BM, Belarus'ta göstericilere yönelik şiddetten endişeli

BM, Belarus'ta göstericilere yönelik şiddetten endişeli

BM Özel Raportörü Haraszti:- "Belarus makamlarını barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyma ve göstericilere yönelik şiddet ile tacizi durdurma çağrısında bulunuyorum"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Belarus'a barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyması ve göstericilere yönelik şiddet ve tacizi durdurması çağrısında bulundu.

Belarus'taki İnsan Hakları Durumu BM Özel Raportörü Miklos Haraszti, yaptığı yazılı açıklamada, Belarus'ta “Sosyal parazitlere karşı kanun” olarak isimlendirilen yasayı protesto gösterilerindeki toplu tutuklamalar ve göstericilere gözdağı verilmesine tepki gösterdi.

Haraszti, "Yasaya karşı barışçıl şekilde gösteri yapan 70 sivil ve 18 gazetecinin tutuklandığına dair güvenilir kaynaklardan bilgiler aldım. Bu konuyu yakından takip ediyorum." ifadesini kullandı.

Haraszti, "Belarus makamlarını barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyma ve göstericilere yönelik şiddet ile tacizi durdurma çağrısında bulunuyorum." dedi.

Öte yandan, BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, bugün yaptığı açıklamada, Hollanda'da yaşanan diplomatik skandalda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna girmesine izin verilmemesi ve sonrasında sınır dışı edilmesi olayı hakkında BM'den herhangi bir açıklama yapılmayacağını ve BM olarak konunun muhatabı olmadıklarını söylemişti.

Hollanda'nın skandal tavrının üzerinden üç gün geçmesine rağmen BM'nin konuyla ilgili açıklama yapmamasının sorulması üzerine Vellucci, "BM olarak, bir ülkenin, güvenlik gerekçe gösterilerek aldığı bir karar hakkında açıklama yapmayacağız." diye konuşmuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Rupert Colville de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda polisinin, başkonsolosluğun bulunduğu bölgede toplanan ve uygulamayı protesto eden Türk vatandaşlarına şiddet uygulamasından bilgileri olmadığını ileri sürmüştü.

Colville, Hollanda’da ofislerinin bulunmadığını ve Rotterdam’da yaşanan olaylara tam olarak hakim olamadıklarını kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :