Bisiklet kullanımına büyük ilgi

Bisiklet kullanımına büyük ilgi

800 bin bisiklet bulunduğu belirtilen Konya'da özellikle yaz aylarında 7'den 70'e birçok kişi, ulaşımda bisikleti tercih ediyor

Yaklaşık 800 bin bisiklet bulunduğu belirtilen Konya'da özellikle yaz aylarında 7'den 70'e birçok kişi, ulaşımda bisikleti tercih ediyor. Türkiye'nin Çin'i olarak nitelendirilen Konya'da birçok kişi işe, alışverişe, misafirliğe bisikletle gidiyor. Tehlikeli olmasına rağmen trafikte kimi zaman 4 kişilik bir aileyi bir bisikletin üzerinde görmek mümkün oluyor.

Bisiklet kullanımının bu kadar yoğun olması İl Emniyet Müdürlüğünü de harekete geçirdi. Bisiklet kazalarının önüne geçmek isteyen polis, trafik kurallarını ihlal eden bisiklet sürücülerine ceza yazıyor. Bu uygulamayla özellikle bu yaz bisiklet kazalarında önemli oranda düşüş yaşandığı belirtiliyor.

Konya Bisikleti Kalkındırma Derneği Başkanı ve Belediye Meclisi üyesi Fatih Yılmaz, her evde en az bir bisikletin olduğu Konya'da toplam 800 bin bisiklet kullanıldığını söyledi.

Bisikletin çevreye, ekonomiye, sağlığa katkısının tartışılamayacağını ifade eden Yılmaz, ''Yaz aylarında bisiklet kullanımı inanılmaz artıyor. Sabah ve akşam saatlerinde trafikte otomobilden çok bisiklet oluyor. Birçok kişi otomobilini evinin önüne park edip bisiklete biniyor. Hem daha sağlıklı oluyor hem de ithal edilen petrole para vermemiş oluyor'' dedi.

Bisiklet sayısının son yıllarda daha da arttığını belirten Yılmaz, birkaç yıl önce yapılan araştırmada bisiklet sayısının 600 bin çıktığını, bugüne kadar sayının arttığını bildirdi.

Yükselen akaryakıt fiyatları karşısında en iyi çözümlerden birinin bisiklet olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Konya bu konuda ülkeye örnek olabilir. Konya'da da bisiklet kullanımı teşvikle artırılabilir. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi, kentte bisiklet yollarına ağırlık veriyor. Bugüne kadar 65 kilometre bisiklet yolu yapılırken 20 kilometrelik bölümün bitmek üzere olduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yıl sonuna kadar bisiklet yollarının uzunluğunun 100 kilometreye ulaşacağını, toplam hedefin 200 kilometre olduğunu söyledi. aa