Bir tek koronavirüs vakası görülmeyen Kuzey Kore dünyanın en güçlü silahlarını günyüzüne çıkardı

Bir tek koronavirüs vakası görülmeyen Kuzey Kore dünyanın en güçlü silahlarını günyüzüne çıkardı

İlk fotoğraf gece yarısı 01.23'te geldi, havaifişekler altında görünen dört siyah-beyaz füze resim medya tarafından 'dünyanın en güçlü silahı' olarak tanımlandı.

Uluslararası haber ajansları gece boyunca fotoğrafları dünyaya servis etti, resmi medya 'yeryüzünün en güçlü silahı'nın ilk kez gösterildiğini duyurdu.

2020'yi oldukça sakin geçiren, tek bir koronavirüs vakası bile bildirmeyen Kuzey Kore, 2021'e kelimenin tam anlamıyla kasırgayla başladı.

Kuzey Kore'yi kuruluşundan bu yana yöneten İşçi Partisi'nin nadiren düzenlediği parti kongresi, yeni yılın ilk günlerinde başkent Pyongyang'daki dev salondaydı.

Parti kongresinde kürsüye çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Başkan Donald Trump'la üç kez görüşmesine rağmen en büyük düşmanlarının ABD olduğunu söyledi.

İşçi Partisi'nin 71 yıllık tarihinde sekizinci kez defa düzenlenen kongresinde konuşan Kim, 'düşmanlar nükleer silah kullanmadıkça' kendisinin de nükleer silah kullanmayacağını ilan etti.

Kim ülkesinin nükleer cephaneliğini genişletme sözü verdi ve nükleer denizaltı planlarının da tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Ayrıca ABD'nin Kuzey Kore politikasının değişmesini beklemediğini de vurguladı. Analistler Kim'in sözlerinin 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak Joe Biden'a baskı uygulama amacı taşıdığını düşünüyor.

Trump ve Kim arasındaki iyi ilişkiler tarihi randevulara yol açtı ancak Kuzey Kore'nin nükleer programına dair müzakereler bir noktadan sonra çöktü.

Trump'ın tercih ettiği kişisel diplomatik tarzı Biden'ın terk etmesi bekleniyor. Kim ise Biden'ın Kuzey Kore'nin nükleer denemelerden vazgeçmesi konusunda baskı yapmasından kaygı duyuyor.

37 yaşındaki Kim, kongre açılış konuşmasında 2016'daki son kongreden bu yana ülkesinin 'mucizevi bir zafer' kazandığını ifade etti. Kim Jong-un'un bundan nükleer denemeleri kastettiği belirtiliyor.

Güney Kore ordusu, kongre devam ederken Kuzey Kore'nin Pyongyang Meydanı'nda askeri bir geçit töreni düzenlediğini gösteren istihbarat elde ettiğini açıkladı.

Dedikodular hızla yayılırken gerçeğin ne olduğu bugün gece yarısı ortaya çıktı, ilk fotoğrafları Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA uluslararası haber ajanslarına geçti.

Parti kongresinin tamamlanmasıyla başkent Pyongyang'daki Kim Il Sung Meydanı'nda önce havaifişekler patladı, ardından askeri geçit töreni başladı.

İlk fotoğrafın gece yarısı 01.23'te Reuters tarafından servis edilen geçit töreninde, Kim yeni denizaltından kıtalararası balistik füzelerini dünyaya gösterdi.

En az dört siyah-beyaz füzenin meydandan geçtiğini aktaran BBC, yeni füzelerin Kuzey Kore resmi medyası tarafından 'dünyanın en güçlü silahı' olarak tanımlandığını bildiriyor.

Kuzey Kore şimdiye kadar su altında birçok kıtalararası balistik füze denedi, Pukguksong-5 adlı yeni füzelerin Pukguksong-4'ün geliştirilmiş versiyonu olduğu tahmin ediliyor.

California merkezli James Martin Center for Nonproliferation Studies'den Michael Duitsman, "Yeni füzeler kesinlikle daha uzun görünüyor" dedi.

Reuters haber ajansı, ayrıca çok sayıda roket ve tankın da gövde gösterisine katıldığını, yeni üretilen kısa menzilli füzelerin de sergilendiğini duyurdu.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, sekiz gün süren kongrenin bitişiyle gerçekleşen kutlamada Kim'in kalabalığı siyah deri trençkot ve eldivenle selamladığını belirtiyor.

Binlerce asker dedesinin adını taşıyan meydanda yürürken Kim oturduğu podyumdan neşeyle gülümsedi, Güney Kore televizyonları Kim'in görüntülerini ekrana getirdi.

Parti kongresi devam ederken Kim Jong-un'a iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin genel sekreteri unvanı verildi ve böylece birçok unvanına yenisi bir yenisi eklendi.

Daha önce söz konusu unvan Kim'in babası Kim Jong-il ve büyükbabası Kim İl-sung tarafından parti başkanı olarak kullanılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.