Bin 200 yıllık ağaca "mantar" tedavisi

Bin 200 yıllık ağaca "mantar" tedavisi

Denizli'nin Tavas ilçesinde bin 200 yaşında olduğu belirlenen çınar ağacı, gövdesinde tahribata neden olan mantarlardan temizlendi

DENİZLİ (AA) - Denizli'de çevre uzunluğu 11 metre olan ve bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı, gövdesinde tahribata yol açan mantarlardan temizlendi.

Denizli Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Tavas ilçesine bağlı Tekke Mahallesi'nde yaşlı bir çınar ağacının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçen Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, bölgede incelemede yaptı.

İncelemede M.S. 800'lü yıllarda toprakla buluştuğu tahmin edilen ağacın mantarların tahribatına uğradığı ve gövdesinde büyük kovuklar oluştuğu saptandı. Bunun üzerine bir "tedavi programı" hazırlanarak, çınarın çürüyen ve kanserli olan dokuları kazındı. Mantar ilaçlarının tatbik edildiği çalışmada temizlenen kısımlar özel koruyucu maddelerle kapatıldı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yaptığı değerlendirmede, kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak, yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıları gelecek nesillere aktarmak için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Zolan, "Şimdi de geçmişten gelen canlı bir emanet olan anıt ağacı yok olmaktan kurtardık. 1200 yıldır tarihe canlı tanıklık etmiş zenginliğimize, doğanın bize sunduğu bu büyük mirasa sahip çıkmanın mutluluğunu yaşadık." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :