Besicinin teşvik beklentisi

Besicinin teşvik beklentisi

Nazif Karabulut "Girdiler arttı, zararına üretim yapmaya başladık" dedi...

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, bir yıldan az bir sürede büyük oranda artan girdi maliyetleri nedeniyle zararına üretim yapar duruma geldiklerini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından dana başına teşvik verilmesini beklediklerini söyledi.

Karabulut, yaptığı açıklamada Türkiye'deki besiciliğin merkezlerinden biri olan Konya'da ve diğer büyükbaş hayvan üretim merkezlerinde, üreticinin en büyük derdinin maliyetlerin son bir yıl içinde anormal artması olduğunu anlattı.

Küresel ısınmanın da etkisiyle yem üretiminde kullanılan arpa, buğday gibi ürünlerin rekoltesinde 2007 hasat döneminde azalma yaşandığını öne süren Karabulut, hayvan yemindeki artışın en büyük nedeninin bu durum olduğuna dikkat çekti.

 

''Hasat döneminden bu yana, arpa fiyatı 28 YKr'den 53'e, kepek 20 YKr'den 45 YKr'ye, besi yeminin çuvalı ise 20 YTL'den 30 YTL'ye yükseldi, zararına üretim yapmaya başladık'' diyen Karabulut, kilogramı 30 YKr olan pamuk küspesinin fiyatının 55 YKr'ye çıktığını, yoncanın kilogram fiyatının ise 15-16 YKr'den 25 YKr'ye yükseldiğini ifade etti.

Karabulut, besicilikte toplam maliyetin yaklaşık yüzde 50'sini yem fiyatlarının oluşturduğunu belirterek, ''Yem fiyatları artınca maliyetlerimiz de arttı. Şu an kırmızı etin karkas kesim fiyatı 8,3 YTL... Bir kilogram etin maliyeti ise 9 YTL'ye kadar yükseldi. Besici sattığı dananın yerine yenisini bağlayamıyor, Zor durumda... Bu durumda çok fazla dayanamayız'' diye konuştu.

Kısa vadede soruna çözüm getirilmemesi, Türkiye'nin et ihtiyacının buradan karşılanamaması ve üretim zincirinin kopması durumunda yabancı ülkelere bağımlı hale gelineceğine dile getiren Karabulut, şunları kaydetti:

''Kısa vadede üreticiye doğrudan teşvik verilmesi dışında bir çözüm yok gibi görünüyor. Orta ve uzun vadede ise Türk besicisine rekabet gücü kazandırmak için projeler uygulanması gerekiyor. Görüştüğümüz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden, sektördeki kan kaybının durdurulması için teşvik hazırlığı içinde olunduğu yönünde bilgi aldık. Buna çok ihtiyacımız var. Kulağımız, duyumunu aldığımız Bakanlığın dana başına vermeyi düşündüğü 150-200 YTL'lik teşvik haberinde... Ancak telaffuz edilen bu rakamlar, bir besi hayvanının sadece bir aylık yediği yeme eşdeğerdir. Bu nedenle teşvik miktarının artırılmasını ise özellikle talep ediyoruz.''