Bayram sonrası hareketlilik başladı
Kurban Bayramı’nın bitmesiyle vatandaşlar ellerindeki etleri sucuk yaparak değerlendiriyor. Vatandaşların sucuk isteğini karşılayan esnafların kimisi işlerin bereketli olduğunu ifade ederken bazı esnaf da geçen seneyi arıyor.
Kurban Bayramı dün sona erdi. Ancak bayramın sona ermesi bayram sonrası hareketliliğini de beraberinde getirdi. Kurban Bayramı’nın sona ermesiyle kurban etleriyle yapılan sucuklar, sucuk yapan kimin esnafın yüzünü güldürürken kimi esnaflar ise iş yapamamaktan şikâyet ediyor.
Kurban Bayramı’nın bitmesiyle vatandaşlar ellerindeki etleri sucuk yaparak değerlendiriyor. Vatandaşların sucuk isteğini karşılayan esnafların kimisi işlerin bereketli olduğunu ifade ederken bazı esnaflar da geçen seneyi arıyor. İşlerinin çok iyi olduğunu söyleyen sucuk ustası Osman Sahipoğlu, hareketliliğin arife gününden itibaren başladığını kaydetti. İnsanların ellerindeki eti en çok sucuk olarak değerlendirdiğini ifade eden Sahipoğlu. “Vatandaşlar bu sene sucuk yaptırmaya erken başladı.
Bu sene arife gününden itibaren işlerimizde belli bir oranda canlanma oldu. Bayramın ikinci ve üçüncü günü özellikle işlerimiz artmaya başladı ve bu artış son günde iyice arttı. Bu hareketlilik bayramdan sonrada belli bir zaman daha devam eder. Daha sonra yavaş yavaş düşmeye başlar. Tabi haliyle düşüş normal bir düşüş olacak. Bu artış eğer düşmez ise bir anormallik olur. Vatandaşlar bize etini getirir, biz vatandaşların getirdiği bu etleri baharatlarla yoğurduktan sonra biraz dinlendiririz. Daha sonra dinlendirdiğimiz bu etleri sucuk yapma makinesine veririz ve makinenin önündeki dolum torbalarına doldururuz ve vatandaşlara afiyetle yemeleri için veririz. Ancak biz sadece sucuk yapmıyoruz. Kendi yaptığımız sucuklarımızı da satıyoruz. Yine aynı şekilde yaptığımız ve vatandaşlarımıza sunduğumuz ve kendimizin yaptığı sucuklarımız var” dedi.
GEÇEN SENEYİ ARIYORUZ
Bayram sonrası sucuk yapan esnafın hepsinin yüzü gülmüyor. İşlerinin geçen seneye oranla yüzde 70 oranında azaldığını ifade eden Ayhan Bezirgâncı, geçen yıl dört ton et doldurduğunu kaydetti. Geçen yıl sucuk yaptırmak için uzun kuyrukların oluştuğunu söyleyen Bezirgâncı, “Oluşan kuyrukta sıra kavgası edenler bile olmuştu. Bu kavgaların birsinde bıçakla yaralama olmuştu. Ancak bu yıl bırakın sırada kavgayı sıra oluşturacak kadar bile müşterimiz yok. Bu durumda en büyük etken kurban fiyatlarının bu sene çok pahalı olmasıdır. 600 TL asgari ücret alan bir adam 450 TL’ ye küçükbaş kurban kesemeyeceği için büyükbaşa ortak oluyor. Yani bu sene kesilen kurbanlar, kurban için değil, etlik için kesildi.
Bunu geçen yılın beyaz eşya satışlarıyla kıyaslarsak nasıl ki geçen yıl beyaz eşya satışları artmıştı. Bu artışın en önemli nedeni etlerin fazla olmasıydı. Fakat bu yıl bizim işlerimiz durgunlaşınca beyaz eşya satışları da etkilendi. Satışları düşen sadece beyaz eşya olmadı. Biz satış yapamayınca baharatçılar da olumsuz etkilendi. Biz burada sucuk yapamayınca haliyle baharatçılarda satış yapamıyor. Ben geçen sene 4 ton et doldurmuştum, ancak bu yıl bayram bitti bir tonu daha bulamadık. İnşallah birkaç gün içerisinde bir tonu bari bulabiliriz. Vatandaşlarımızın yaptığımız sucuktan dolayı içlerinde herhangi bir şüphe oluşmasın. Çünkü biz sucukları vatandaşların getirdiği etlerle yapıyoruz. Bunun haricinde kiloya 30 gram tuz, 10 gram tuz kullanıyoruz. Bu malzemelerle eti karıştırıp yoğurduktan sonra biraz dinlendiriyoruz ve daha sonra sucuk yapma makinesiyle sucukları dolum torbalarına dolduruyoruz. En sonunda da vatandaşın afiyetle yemesi için vatandaşa veriyoruz” diye konuştu.
Ayrıca sucuk yapan esnafın bu durumda iken baharatçılar işlerin az olmasından şikâyet ediyor. Her geçen yıl işlerinin daha kötüye gittiğini kaydeden baharatçılar, özellikle bu sene işlerinin çok kötü olduğunu ifade etti.
Yaşar Sarı- Memleket