Bayburt'ta FETÖ/PDY davası

Bayburt'ta FETÖ/PDY davası

Soruşturma kapsamında 3 tutuklu sanığın yargılandığı davada, sanıklardan biri tahliye edildi

BAYBURT (AA) - Bayburt'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İl Müftülüğünde görevli 3 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuklu sanık M.S, örgütün "imamlardan sorumlu" olduğu iddiası ve "terör örgütü yöneticiliği" suçlaması ile hakim karşısına çıktı.

Sanık, örgütün Bayburt il imamı olan Ayhan Işık ile görüşmelerini emniyet ve savcılıktaki ifadelerinde belirttiğini anlattı. M.S, Işık'ın kendilerinden dini konularda yardım istediğini ve kendilerinin de bu talepleri karşıladıklarını söyledi.

Mahkeme başkanının, Bank Asya'daki hesabını sorması üzerine sanık, "Bank Asya'nın batmaması için bir miktar para yatırdım. Ancak bunu bir talimatla yapmadım." ifadesini kullandı.

Bylock programını telefona kendisinin yüklemediğini ileri süren M.S, program üzerinden tek taraflı mesajlar geldiğini ve kendisine nasıl kullanacağının anlatıldığını belirtti.

Yapıyla 2005 yılında tanıştığını dile getiren sanık, şunları kaydetti:

"Örgütün o zaman 'cemaat' adında faaliyetler yürüttüğü bu yıllarda sohbetlerine katıldım. 2014 yılından sonra bu genel toplantılar iptal edildi. Bu iptale Ayhan Işık karar verdi. Bundan sonra meslek toplantıları yapılmasına karar verildi. Bizlerden öğrenci evlerini ziyaret etmemiz istenirdi. Bunları da 'bölgeci' olarak bildiğim 'BTM'ler isterdi. Gazeteci arkadaş, gazetenin önemli olduğunu bize söylerdi. Destek olmamızı istiyordu. Ancak benim kimseden böyle bir talebim olmadı. Biz onların her talebini yerine getirmiyorduk, sadece dini konulardaki isteklerini karşılıyorduk."

Tutuklu sanık Ö.K. ise 2005 yılında tanıştığı yapının sohbetlerine katıldığını, yine bu sohbetlerin 2014 yılından sonra daha yapılmadığını söyledi.

Örgüt yetkililerinin kendisinden Kur'an öğretimi konusunda talepleri olduğunu ve kendisinin de bu konuda örgüte ait yerlere gittiğini anlatan Ö.K, 2014 yılından sonra eski dini görünümü kalmadığı için bu tarihten sonra örgütle bağlarının koptuğunu savundu.

Sanık Ö.K, Bylock programına ilişkin, "Benim telefonuma dershanedeki arkadaşlar Facebook ve Twitter'i yükledi. O esnada da 'P' amblemli bir program yüklediklerini, önemli bir şey olmadığını, dini içerikli mesajların geleceğini söylediler. Bu sosyal medya hesaplarını dershanelerin kapatılmaması için destek olmamız istenmişti, onun için kullandım. Ben burayı dini bir cemaat olarak görüp gittim, işin teröre dönüşeceğini bilmiyordum, pişmanım."

Tutuklu A.Y. de 2012 yılında örgütün halka açık bazı toplantılarına katıldığını ve Zaman gazetesine bir müddet abone olduğunu ancak 17-25 Aralık sonrası gazete aboneliğini bitirdiğini aktardı.

Örgüt üyesi olmadığını ileri süren sanık, yaklaşık 8 aydır tutuklu bulunduğunu ve bu durumun kendisini psikolojik olarak ciddi şekilde yıprattığını savunarak, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık A.Y'nin tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :