Bayburt'ta dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi

Bayburt'ta dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi

Ziraat Odası Başkanı Yıldırımtepe:- "İlk kez böyle yüksek zayiatlı durumla karşı karşıyayız. Yaklaşık 12 bin dekar alan yok oldu"- "Çiftçi borçlarının en az 5 yıl süreyle ertelenmesi ve çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında yetkililerim

BAYBURT (AA) - Bayburt'ta önceki gün etkili olan dolu yağışının yaklaşık 12 bin dekar ekili alanda hasara yol açtığı bildirildi.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolunun Tuzcuzade ve Şingah mahalleleri ile merkeze bağlı Danişment ve Yolaltı köylerinde etkili olduğunu söyledi.

Dolu nedeniyle özellikle hububat ve silajlık mısır ekili alanlarda hasara yol açtığını belirten Yıldırımtepe, "Zararın boyutu yüzde 100. Ben yaklaşık 50 yıldır böyle bir dolu ve bu kadar zayiat hiç görmedim. İlk kez böyle yüksek zayiatlı durumla karşı karşıyayız. Yaklaşık 12 bin dekar alan yok oldu." diye konuştu.

Yıldırımtepe, hasada sayılı günler kala oluşan hasar sebebiyle çiftçi borçlarının ertelenmesini isteyerek, "200'e yakın çiftçimiz bundan zarar gördü. Ben buradan çiftçi borçlarının en az 5 yıl süreyle ertelenmesi ve çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında yetkililerimizden, devletimizden, hükümetimizden destek bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası olarak imkanları doğrultusunda zarar gören çiftçilere her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Yıldırımtepe, "Biz de Ziraat Odası ve aynı zamanda TİGEM bayisi olarak kendi imkanlarımızla neler yapacağız, önümüzdeki günlerde bunu da karara bağlayacağız. Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün gerekse odamızın yapacağı çalışmalarla çiftçilerimizin zararını hafifletebilmemiz için ne gerekiyorsa yapacağız." görüşünü paylaştı.

Yıldırımtepe, mevsim itibarıyla Bayburt'ta hububat hasadının başlangıç dönemi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Daha çok zarar gören alan hububatta. Yonca ve korungada birinci hasatlar yapılmıştı. Çok az miktarda da silajlık mısır alanları zarar gördü. Dolunun etkili olduğu iki köyümüz de hayvancılığın yüksek miktarda yapıldığı köy, Bayburt'un bu alanda önder köylerinden ve önder çiftçilerinden. Bu anlamda hem hayvancılığı hem de bitkisel üretimi etkiledi."

Danişmet Köyü Muhtarı Vildan Daştan da yağışın yaklaşık 15 dakika etkili olduğunu ve bütün ekili alanları yok ettiğini anlattı.

Daha önce böyle bir olay yaşamadıklarını ifade eden Daştan, "Millet mağdur. Devletimiz güçlü Allah'a şükür. Yetkililerin bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Çiftçiler olarak çok mağduruz. Tam hasat zamanında bu afet geldi. Bu bir, iki köyde ama en çok zarar bizim köyümüzde var. Biçilemez hale geldi tarlalar. Çok mağdur durumumuz var, hasat zamanı vurdu dolu, perişan olduk." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :